MM-futis 2022 – täältä löydät kaikki aiheeseen liittyvät juttumme.
Jalkapallon MM-kisojen aikana pelataan yhteensä 104 ottelua. Keskimäärin turnauksen otteluissa on tehty yleensä noin 2,5 maalia per ottelu, mutta on selvää, että turnaus tulee sisältämään sekä maalittomia että maalirikkaita otteluita. Suurimmillaan MM-kisoissa on tehty yhdessä ottelussa 13 maalia, kun USA murskasi Thaimaan vuoden 2019 naisten MM-kisoissa 13-0. Miesten turnauksissa on yhdessä ottelussa nähty enimmillään 12 maalia, mikä tapahtui Sveitsin ja Italian välisessä ottelussa 1950-luvulla. Yhtä lailla lukuisissa otteluissa ei ole tehty maalin maalia, vaan ottelu on jouduttu lopulta ratkaisemaan rangaistuspotkukilpailun avulla.
MM-kisat 2026 pelataan 48 joukkueen voimin. Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun joukkuemäärä on näin suurin. Viimeiset vuosikymmenet ollaan menty 32 joukkueen voimin, sillä vuodesta 1998 lähtien joukkuemäärä on pysynyt tuossa. Tietysti pienempien futismaiden kannalta tilanne on ihanteellinen, koska esimerkiksi Suomen saumat MM-kisoihin nousevat merkittävästi, vaikkakin selviäminen arvoturnaukseen on edelleen todella ison kiven takana.
Vuoden 2022 MM-kisoissa mestaruus meni Argentiinalle, joka voitti ikimuistoisessa finaalissa Ranskan vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Finaali oli todellinen Lionel Messin ja Kylian Mbappen välinen show, sillä supertähdet latoivat maaleja molempiin päihin. Lopulta Messi sai kuitenkin uransa isoimman unelman saavutettua, kun mies johdatti maansa maailmanmestariksi. Samalla Messi sinetöi paikkansa kaikkien aikojen jalkapalloilijana.
Kommentti: MM-futis pelasti juhannuksen vieton
Naisten jalkapallon MM-kisat ovat keskeinen tapahtuma naisten jalkapallokalenterissa, ja ne osoittavat kuinka naiset ovat vahvasti mukana maailmanlaajuisessa futisporukassa. Kisa tarjoaa upean näytönpaikan naisten jalkapallotaidolle ja antaa heille mahdollisuuden loistaa kansainvälisellä areenalla. Tämä keskipiste huomion kirkastamiselle naisten futiksessa auttaa kasvattamaan lajin suosiota ja mahdollistaa sen kehittymisen entistäkin houkuttelevammaksi nuorille naisille ympäri maailman.
Vuoden 2026 MM-futis on järjestyksessään kolmas MM-turnaus, jossa mukana on Video Assistant Referee, eli VAR. Arvokisojen historiassa on nähty useita tapauksia, joissa kotikatsojat ovat hidastuksista voineet todeta tuomarien ratkaisut virheelliseksi. Joskus nämä virheet ovat tapahtuneet tärkeissäkin tilanteissa ja virheelliset tuomiot ovat pahimmassa tapauksessa ratkaisseet sijoituksia MM-kisoissa. Diego Maradonan ”Jumalan käsi”-tyyppisiä maaleja ei kuitenkaan enää pitäisi olla mahdollista hyväksytysti tehdä, ja siitä pitävät huolen videotarkistukset. Jalkapallofanit muistavat varmasti myös sen, kuinka Frank Lampard teki Saksaa vastaan komean maalin, jota ei kuitenkaan koskaan hyväksytty, sillä kukaan tuomareista ei nähnyt varmuudella pallon ylittävän maaliviivaa. Myöskään tällaisia tilanteita ei tulevaisuudessa MM-kisoissa enää nähdä, kiitos maaliviivateknologian.
Seuraavat järjestetään Qatarissa poikkeuksellisesti talviaikaan, sekä vain 28 päivän mittaisina eli neljä päivää normaaleita kisoja lyhyempinä. Tällä tavoin pystytään pienentämään kansallisille sarjoille aiheutuvaa haittaa. Futiskausi 2022 – 2023 tulee olemaan todella tiivis ja ensimmäistä kertaa MM-kisat järjestetään nyt kesken Euroopan suurimpien liigojen kauden. Vedonlyöntisivustot tarjoavat erilaisia kampanjoita vedonlyöntiin, käy katsomassa ja tsekkaa kisojen aikana uudestaan!
Kun ensimmäiset jalkapallon miesten MM-kisat järjestettiin vuonna 1930, vain 13 maata osallistui turnaukseen. Ottelut alkoivat lohkovaiheella, jossa joukkueet oli jaettu neljään lohkoon. Jokaisen lohkon paras eteni pudotuspeleihin, jotka koostuivat vain välieristä ja finaalista. Vasta vuoden 1954 turnauksessa otettiin käyttöön puolivälierät, joihin eteni jokaisen alkulohkon kaksi parasta joukkuetta. Vuosien 1974, 1978 ja 1982 MM-kisoissa pudotuspelien sijasta pelattiin jatkolohkovaihe, johon selvisi jokaisen alkulohkon kaksi parasta. Jatkolohkojen voittajat etenivät finaaliin ja toiseksi tulleet pronssiotteluun. Vuonna 1982 joukkueiden lukumäärä kasvoi 16:sta 24:ään ja neljä vuotta myöhemmin Meksikon kisoissa palattiin normaalimpaan pudotuspelijärjestelmään. 16 maata pääsi pudotuspelien ensimmäisellä kierrokselle, mikä tarkoitti lohkovoittajia, lohkokakkosia sekä parhaita lohkokolmosia. Vuonna 1998 otettiin käyttöön järjestelmä, jota käytettiin vielä vuoden 2022 miesten MM-kisoissa. Vuoden 2026 MM-kisoissa tämä systeemi siirtyy kuitenkin historiaan, kun jalkapallon MM-kisoihin osallistuu ensimmäistä kertaa koskaan 48 maata.
MM-futis: Brasilialla tai Saksalla mahdollisuus tehdä historiaa
Teetkö samanlaisen tai samalla tyylillä kuin MM-futis 2022 veikkauksen? Onko tulossa jalkapalloon EM-kisoista veikkausta kuten ollut edellisistä MM- ja EM-kisoista jääkiekossa ja jalkapallossa? Hieman pähkäilin…
MM-futis 2022 veikkausta kohti siis
Jalkapallon MM-kisat 2026 pelataan Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa kesä-heinäkuussa. Kyseessä on historian ensimmäiset MM-kisat, jossa nähdään mukana peräti 48 maata. Kisoja pelataan peräti 16 kaupungissa, joten futishuumaa on tarjolla ympäri Yhdysvaltoja, Meksikoa ja Kanadaa.
Näistä MM-futis 2018 tullaan muistamaan
Härskit keinot otettu käyttöönMM-futisSaudi-Arabia tarjoutui Politico-lehden mukaan maksamaan kahden muun isäntämaan kulut, jotta se saisi vuoden 2030 MM-kisatMM-futis8.2.2023 17:56
Näistä MM-futis 2018 tullaan muistamaan
🏆 Tiesitkö, että…
… yksi joukkue on parhaimmillaan yltänyt kahteen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen. Tähän ovat yltäneet miesten puolella Italia (vuosina 1934 ja 1938) ja Brasilia (1958 ja 1962). Naisten MM-kisoissa kaksi peräkkäistä mestaruutta ovat voittaneet Saksa (2003 ja 2007) sekä USA (2015 ja 2019). USA pääsi lähelle vuonna 2023, muttei onnistunut voittamaan kolmatta peräkkäistä jalkapallon maailmanmestaruutta.