Yhteen vai erikseen: Alun perin vai alunperin
Yhdyssanaongelmien kanssa tuskailevaa lohduttaa ehkä tieto siitä, että hän ei ole yksin. Kaikkein taitavimmatkin kirjoittajat ovat toisinaan epävarmoja jonkin ilmauksen yhteen ja erilleen kirjoittamisesta. Kielikellon toimitusta on joskus pyydetty julkaisemaan lehdessä kaikkien suomen yhdyssanojen luettelo. Tästä kirjoituksesta on toivottavasti käynyt ilmi, että se on mahdotonta. Mistään kielenkäytön oppaasta ei löydä suoraa vastausta kaikkiin käytännön kirjoitustilanteissa eteen tuleviin yhdyssanaongelmiin. Ohjeissa toistuvat tiheästi sellaiset pehmentävät sanat kuin usein, useimmiten, tavallisesti ja yleensä, mikä tarkoittaa, että monesti on vaikea antaa ehdottomia sääntöjä. Kielenulkoista maailmaa, jota yritämme jäsentää myös yhdyssanojen avulla, ei voi kahlita ohjeilla ja säännöillä. Siksi myös kielen tiukka säännöttäminen, ehdoton jako oikeaan ja väärään, on mahdollista vain harvoin. Mustan ja valkoisen väliin jää monissa tapauksissa laaja erilaisten harmaan sävyjen vyöhyke.
(Ei puhuta mistään tietystä lääkäristä, kenen hyvänsä lääkärin kirjoittama lausunto riittää.)Poikkeuksena tästä säännöstä ovat kuitenkin kielten nimet – ne kirjoitetaan erikseen.Suomen kieli on äidinkieleni.Aika monissa tapauksissa sanan voi kirjoittaa sekä yhteen että erikseen.Painonhallinta ~ painon hallinta ei aina ole helppoa.Yleensä nämä kirjoitetaan yhteen:Luonnonmukaiset tuotteemme valmistetaan kristallinkirkkaasta lähdevedestä.Jos loppuosa on –inen-päätteinen adjektiivi eikä kysymys ole vakiintuneesta ilmauksesta, sanat kirjoitetaan kuitenkin erikseen:Olet pellen näköinen, kun meikkaat tuolla tavalla!Hyvänmakuinen ~ hyvän makuinenTämän tapainen ~ tämäntapainen, saman näköinen ~ samannäköinenYllä oleva, viimeksi mainittu, lukuun ottamattaSen sijaan, niin kuin, muun muassa, alun perin, eri lailla, ikään kuinPoikkeuksiakin kuitenkin löytyy, muun muassa seuraavat:Alinomaa, jotenkuten, päinvastoinPikkusanoista koostuvien yhdyssanojen ja sanaliittojen oikeinkirjoituksesta on Kielitoimiston ohjepankissa.Suomen kielen yhdyssanasäännöt eivät ole maailman helpoin asia.
Onneksi nykyisin käytännössä mitään ei tarvitse osata ulkoa, sillä apu löytyy kirjoittamalla hakukoneeseen: viikon jatkoa yhteen vai erikseen. Avuksi voi myös ottaa jokaisen viestijän parhaan kaverin eli
yhteen, yhdysmerkillä vai erikseen ..
esittää asian hiukan toisin,laajemmin, ja edellä lainattu ohje vaikuttaa siitä tiivistetyltä.Ensimmäisen ohjeen alku on aivan sama, joskin esimerkkejä on enemmän,myös , , (tämä kirjoitetaan nykyisin paljon useamminyhteen kuin erikseen), , , (tämä kirjoitetaan yleensä yhteen ainakinkuvaannollisessa merkityksessä ja fraasissa ;Kielitoimiston sanakirjassa ei yhdyssanan kohdallaedes ole mainintaa, että voisi kirjoittaa erikseenkin),(Kielitoimiston sanakirjan mukaanmyös yhdyssana mahdollinen), , , (sanakirjassa myös yhdyssanana), (kirjoitetaan hyvin usein yhteen substantiivin luonteisesti,ja sallii tämän), (käytännössä useamminyhteen kuin erikseen kirjoitettuna), ,, ,. Itkonen muotoilee poikkeuksenmerkitykseen liittyväksi ja luettelee paljon enemmänesimerkkejä:
Yhdyssanoissa kannattaa muuten unohtaa vieraiden kielten malli, sillä niiden vaikutus saattaa hämätä kirjoittajaa. Esimerkiksi englannin kielessä on paljon erikseen kirjoitettavia open compound -yhdyssanoja (). Suomeksi vastaavat kirjoitettaisiin yhteen: bussinkuljettaja, teemapuisto ja hakukone.
Yleensä kun ajattelet, miten sanatpuheessa lausutaan, voit siis päätellä,kirjoitetaanko yhteen vai erikseen. Jos korva ei sanomitään, kyseessä on luultavasti rajatapaus, jossavirheen tekeminen ei ole kovin vakavaa.
Pronominialkuiset -loppuiset sanat kirjoitetaan käytännössäuseammin erikseen: , ,.Kielenhuollon ohjeet sallivat tämän, mutta ne esittävät yhteen kirjoittamisenensimmäisenä vaihtoehtona ja saattavat antaa sellaisen vaikutelman, ettäse olisi tavallisempi.
Ikään kuin, ei ikäänkuin [Suomen kielen normien muutoksia]
Sanaparin merkitys on sama riippumatta siitä, kirjoitatko sen yhteen vai erikseen. Suurimman osan ajasta ne on kuitenkin suositettu kirjoitettavaksi erilleen.