Suomi Eurovision laulukilpailussa
Suomalaiset saivat ensimmäistä kertaa itse äänestää edustajansa Eurovision laulukilpailuun postikorttiäänestyksellä. Suomen edustajaksi valittiin yksi 1960-luvun suosituimmista poplaulajista, , joka esitti sävellyksen ””. Esitys sai lopulta vain yhden pisteen (Norjasta) ja jäi jaetulle viimeiselle sijalle. Kapellimestarina toimi kolmatta kertaa Ossi Runne.
pidettiin , 8. toukokuuta. Tapahtumapaikkana oli Wiener suuri juhlasali. Vuonna 1967 järjesti tuttuun tapaan avoimen sävellyskilpailun, josta ammattilaisraati valitsi yhdeksän sävelmää jatkoon. voitti laululla ””. Kappale on säveltämä ja Alvi Vuorisen sanoittama. Fredi tunnettiin myös nimellä Folk-Fredi, mutta nimen etuliite pudotettiin heti pois, kun meni pois muodista. Poikkeavuus muista tuon vuoden euroviisuista ei miellyttänyt tuomaristoa sen kummemmin, eikä se tuonut Suomelle kuin kolme pistettä, ja laulu sijoittui jaetulle 12. sijalle. Suomi sai pisteen , sekä . Kapellimestarina toimi toista kertaa Ossi Runne.
Suomea edusti toistamiseen kappaleella ””. Marion oli ensimmäinen Suomen edustaja, joka on laulanut viisunsa . Vuosina 1973–76 laulut sai esittää millä tahansa kielellä, näinä vuosina Suomikin vaihtoi laulukielensä kansainväliseen kisaan englanniksi. Marionin esiintymistä vaikeutti se, että kilpailupaikalta katkesi saliääni. Marion joutui laulamaan ns. sokkona. Suomi sai 93 pistettä ja sijoittui kuudenneksi. Se oli Suomen paras euroviisusijoitus vuoteen 2006 asti.
UMK 2024: Kenestä Suomen Euroviisu-edustaja
Suomea edusti kappaleella ””. Esityksen oli säveltänyt ja sanoittanut , joka myös samoihin aikoihin aloitti työnsä Yleisradion orkesterin johtajana. Runne aloitti näissä kilpailussa pitkän kapellimestarin uransa Euroviisuissa, sillä hän johti yhteensä 22 Suomen Euroviisua. Saavutuksen on rikkonut vain Irlannin , joka hänkin toimi tuona vuonna ensimmäistä kertaa kapellimestarina. Lisäksi ranskalainen oli johtanut 23 viisua eli yhden enemmän kuin Runne, mutta osallistumiskertoja oli hänellä vähemmän. Suomi sai kilpailussa seitsemän pistettä ja sijoittui kymmenenneksi.
Vennamolaisuuden vyöryessä halki maan 1970 Suomi piti välivuoden euroviisuista. Riitti, että SMP sai yleisöäänestyksessä järisyttävät 266 000 ääntä – eikä voittanut sekään.
Suomi lähti euroviisuihin aikana, jolloin iskelmä vielä oli radiossa toisen luokan musiikkia, ihan siinä jazzin perälaudassa. Radiossa oli erityinen raati, joka karsi ”huonon” musiikin ohjelmista. Klassisen ja kevyen musiikin välillä oli juopa.
Suomi on osallistunut Eurovision laulukilpailuun vuoteen 2023 mennessä 56 kertaa. Yhdestä voitosta huolimatta menestys on ollut suhteellisen vaatimatonta. Suomelle huonoin vuosikymmen oli 1990-luku, jolloin se ei yltänyt kertaakaan 15. sijaa paremmaksi. Kuitenkin on mielenkiintoista huomata, että Suomen menestys Eurovision laulukilpailussa ei ole ollut niin heikkoa kuin yleisesti uskotaan. Suomi on päässyt kymmenen parhaan joukkoon kilpailussa huomattavasti useammin kuin on jäänyt viimeiseksi. 2020-luvulla Suomen viisumenestys on kohentunut, sillä Käärijä saavutti toisen sijan vuonna 2023 ja Blind Channel sijoittui kuudenneksi vuonna 2021.
#ylemix #uutiset #euroviisut #shorts #suomi
Euroviisut pidetään aina maassa, joka voitti kilpailun edellisenä vuonna. Viime vuonna Ruotsin Loreen voitti kilpailun. Se oli hänelle jo toinen voitto. Suomen laulaja Käärijä tuli toiseksi viime vuonna. Suomi on voittanut Euroviisut kerran. Vuonna 2006 rock-yhtye Lordi voitti kilpailun.
Eurovision laulukilpailu | Uusi Suomi
Suomen laulaja on Windows95man. Hän laulaa tiistaina 7.5. semifinaalissa. Hän voitti Uuden Musiikin Kilpailun talvella. Siksi hän edustaa Suomea Euroviisuissa. Hänen voittokappaleensa on nimeltään No Rules. Kappaleessa Windows95man laulaa yhdessä Henri Piispasen kanssa. Kappale on eurodancea, joka oli suosittua 1990-luvulla.
#käärijä #chachacha #eurovision #suomi #dancers
Saariston tulosta voidaan tavallaan pitää Marion Rungin kuudetta sijaa parempana, sillä ”Tom tom tomin” sijoittuessa kuudenneksi 1973 kilpailijamaita oli vain 17, kun Anneli Saariston kilpailuvuonna niitä oli 22. Vasta vuonna 2014 tuli parempi ei-voittaneen laulun sijoitus suhteessa osallistujamäärään. Ossi Runne päätti näissä kilpailuissa pitkän kapellimestarin uransa Euroviisuissa. Hän johti Suomen edustuslauluja kaikkiaan 22 kertaa.
Suomalainen väliaikanumero | Eurovision laulukilpailu 2024
Ensimmäinen Eurovision laulukilpailu pidettiin Luganossa keväällä 1956. Suomi osallistui euroviisuihin ensi kertaa viisi vuotta myöhemmin, jolloin ensimmäinen edustajamme oli Laila Kinnunen Valoa ikkunassa -kappaleellaan.
Voittaako Suomi Euroviisut 2023
Suomi sijoittui Norjan kanssa kilpailun jaetulle viimeiselle sijalle -yhtyeen kappaleella ”Fri?” ( ). Kummatkin maista saivat kahdeksan pistettä ja jäivät sijalle 21. Islanti antoi Suomelle 5 pistettä ja Israel 3. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomi lauloi Euroviisuissa ruotsiksi. Olli Ahvenlahti toimi ensimmäistä kertaa kapellimestarina. Ossi Runne oli kommentaattorina Erkki Pohjanheimon kanssa.
Hyvä laulu jokaisesta Euroviisujen Suomen karsinnasta
Suomen Suurimmat Euroviisubileet
AIKATAULU
Nokia Arena, Tampere
Lauantai 11.5.2024
19.30 ovet auki
Klo 20.30 – 22.00 Konsertti
Klo 22.00 alkaen ilta Nokia Arenalla jatkuu suoralla Euroviisu-lähetyksellä suurelta screeniltä Malmö Arenalta. Ilta jatkuu tuloksen ja voittajan selviämiseen asti.
Aitioon voi jäädä suoraan Kiitos Paula -konsertista mikäli samalla seurueella on liput molempiin tapahtumiin. Vain Kiitos Paula – konsertissa aitiota käyttävien täytyy poistua aitiosta heti konsertin jälkeen.