Tältä sivulta löydät jalkapallon MM-kisojen tilastot.


Seitsemän eurooppalaista jalkapalloliittoa perusti toukokuussa 1904 Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan, jolle annettiin tehtäväksi järjestää jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Olympialaisiin jalkapallo otettiin virallisena lajina , mutta ja sen jälkeiset riidat lykkäsivät MM-kisojen aloittamista. pelattiin lopulta vuonna 1930 Etelä-Amerikan . Maa juhli tuolloin 100-vuotista valtiollista itsenäisyyttään ja tarjoutui maksamaan eurooppalaisten joukkueiden matkakulut. Euroopasta mukana oli vain neljä joukkuetta, ja isäntämaa Uruguaysta tuli ensimmäinen maailmanmestari sen lyötyä loppuottelussa Argentiinan. Italia voitti Euroopassa järjestetyt MM-kisat ja . Hallitseva maailmanmestari Uruguay jättäytyi pois protestiksi sille, että eurooppalaisia joukkueita oli neljä vuotta aiemmin ollut mukana vain neljä.


Tammikuussa 1981 järjestettiin (Gold Cup), turnaus jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Turnaukseen osallistuivat useimmat maailmanmestaruuden voittaneista maista.

Maailmanmestaruuden uransa viimeisissä MM-kisoissa voittanut Lionel Messi palkittiin vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen parhaana pelaajana. Myös kisojen parhaan nuoren pelaajan ja maalivahdin palkinnot menivät Argentiinalle. Kylian Mbappé voitti turnauksen maalikuninkuuden.

Luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen loppuotteluista

Jalkapallon EM-turnausta on pelattu vuodesta 1960 lähtien. Historian ensimmäinen EM-kultaa voittanut maa oli Neuvostoliitto, joka kaatoi Jugoslavian jatkoajan jälkeen numeroin 2-1 vuoden 1960 EM-finaalissa. Neuvostoliitto oli ensimmäisten EM-kisojen todellinen kestomenestyjä, sillä joukkue pelasi neljässä ensimmäisessä turnauksessa peräti kolmesti finaalissa. Euroopan mestaruutta ei kuitenkaan koskaan tullut enää toistamiseen, joten tyytyminen oli jokaisella kerralla hopeaan. EM-kisojen menestyneimpiä maita ovat Saksa ja Espanja, mitkä ovat juhlineet mestaruutta historian aikana kolmesti. Ranska on puolestaan voittanut EM-kultaa kahdesti, joten hallitsevalla maailmanmestarilla on mahdollisuus nousta maratontaulukon jaetulle kärkipaikalle. Hallitseva Euroopan mestari on puolestaan Portugali, joka kaatoi vuoden 2016 EM-finaalissa Ranskan jatkoajan jälkeen numeroin 1-0. Tuo finaali muistetaan, paitsi Ederin jatkoaikamaalista, Cristiano Ronaldon loukkaantumisesta. Supertähti joutui jättämään kentän kesken finaalin ja kyyneleet virtasivat portugalilaisen maalitykin poskipäillä, kun mies käveli murtuneena vaihtoon. Yksi ikimuistoisimmista EM-kisoista on vuodelta 2004. Tuolloin nähtiin ehkä yksi EM-kisahistorian suurimmista yllätyksistä, kun Kreikka eteni sensaatiomaisesti aina mestaruuteen saakka. Tämä EURO 2020 -nimeä kantava turnaus jäi myös historiaan, sillä olihan kisat tarkoitus pelata jo vuotta aiemmin ennen kuin maailmanlaajuinen koronaviruspandemia pysäytti kaiken urheilun, ja myös jalkapallon EM-kisat päätettiin siirtää vuodella eteenpäin. Vuonna 2021 pelattujen EM-kisojen voittajaksi selviytyi Italia, joka kaatoi lopulta finaalissa Englannin rangaistuspotkujen jälkeen 3-2. Ensimmäisen 120 minuutin jälkeen tilanne oli tasan 1-1. Maalikuninkuus edellisissä EM-kisoissa jaettiin Cristiano Ronaldon ja Patrick Schichkin kesken, joista kumpikin osui maalitolppien väliin viisi kertaa turnauksessa.

Harry Kanen laukaisutekniikkaa ja viimeistelytaitoa on kehuttu liki täydelliseksi. Niin täydelliseksi, että MM-jalkapallon kaikkien aikojen maalintekijäkin katselee kateellisena.

Maailmanmestaruuden voittaneelle joukkueelle annettiin kiertopalkintona vuoden 1970 kisoihin saakka, jolloin Brasilia sai sen omakseen kolmannen maailmanmestaruutensa johdosta. Sen jälkeen voittajat ovat pitäneet hallussaan , jota mikään maa ei voi saada omakseen.

Maailmanmestarille annettiin Jules Rimet -kiertopokaali vuoden 1970 kisoihin saakka. Tuolloin Brasilia sai palkinnon omakseen voitettuaan kolmannen maailmanmestaruutensa. Siitä lähtien voittaja on nostanut ilmaan FIFA World Cup -pokaalia, jota mikään maa ei voi enää saada kokonaan itselleen.


Jalkapallon tietopaketti numero yksi -

Jalkapallon maailman­mestaruus­kilpailut on järjestämä kilpailu, jossa miesten maajoukkueet pelaavat maailmanmestaruudesta joka neljäs vuosi. Kilpailu huipentuu lopputurnaukseen, joka on järjestetty vuodesta 1930 alkaen. oli järjestyksessään 22:s, ja sen voitti .

Tässä ovat MM-kisojen maalikuninkaat

Vuoden 2022 MM-kisoissa mestaruus meni Argentiinalle, joka voitti ikimuistoisessa finaalissa Ranskan vasta rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Finaali oli todellinen Lionel Messin ja Kylian Mbappen välinen show, sillä supertähdet latoivat maaleja molempiin päihin. Lopulta Messi sai kuitenkin uransa isoimman unelman saavutettua, kun mies johdatti maansa maailmanmestariksi. Samalla Messi sinetöi paikkansa kaikkien aikojen jalkapalloilijana.

Tässä ovat MM-kisojen maalikuninkaat

Vuoden 2026 MM-futis on järjestyksessään kolmas MM-turnaus, jossa mukana on Video Assistant Referee, eli VAR. Arvokisojen historiassa on nähty useita tapauksia, joissa kotikatsojat ovat hidastuksista voineet todeta tuomarien ratkaisut virheelliseksi. Joskus nämä virheet ovat tapahtuneet tärkeissäkin tilanteissa ja virheelliset tuomiot ovat pahimmassa tapauksessa ratkaisseet sijoituksia MM-kisoissa. Diego Maradonan ”Jumalan käsi”-tyyppisiä maaleja ei kuitenkaan enää pitäisi olla mahdollista hyväksytysti tehdä, ja siitä pitävät huolen videotarkistukset. Jalkapallofanit muistavat varmasti myös sen, kuinka Frank Lampard teki Saksaa vastaan komean maalin, jota ei kuitenkaan koskaan hyväksytty, sillä kukaan tuomareista ei nähnyt varmuudella pallon ylittävän maaliviivaa. Myöskään tällaisia tilanteita ei tulevaisuudessa MM-kisoissa enää nähdä, kiitos maaliviivateknologian.