Naisten seiväshyppy, pelikohteet .


Vuoden 2009 jälkeen maailmanennätys on säilynyt ennallaan jo 15 vuoden ajan.

Venäjän Jelena Isinbajeva korotti ME-lukemia 2000-luvulla peräti 18 kertaa ja oli myös ensimmäinen nainen, joka ylitti seiväshypyssä viisi metriä.


Huhtikuussa 1963 maailmanennätys siirtyi Yhdysvaltain Brian Sternbergin haltuun tämän ylitettyä ensimmäisenä hyppääjänä viisi metriä.








Naisten seiväshyppy on varsin nuori laji ja sen maailmanennätystä on kirjattu vasta reilun 30 vuoden ajan.

Bubkan ennätys 614 säilyi ME:nä lähes 20 vuotta, ennen kuin Lavillenie onnistui sen kahdella sentillä ylittämään.

Lähimmäksi Duplantisin, Lavillenien ja Bubkan lukemia on yltänyt Yhdysvaltain KC Lightfoot, joka hyppäsi kesäkuussa 2023 tuloksen 607.

Miesten seiväshypyn ME-listalta löytyy myös yksi suomalaisnimi: Pentti Nikula.

Miesten ja naisten seiväshypyn maailmanennätys

Myös nykyinen ME 506 on Isinbajevan nimissä.

Ennen Isinbajevan valtakautta naisten seiväshypyn maailmanennätystä ehtivät korottamaan useita kertoja ensin Tsekin Daniela Bartová, sitten Australian Emma George ja viimeisenä USA:n Stacy Dragila.

Myös ennen Duplantisia maailmanennätystä nimissään pitänyt Ranskan Renaud Lavillenie hyppäsi ME:nsä 616 hallissa.

Lavillenie riisti helmikuussa 2014 maailmanennätyksen Ukrainan Serhi Bubkalta, jonka nimi on piirtynyt ikuisiksi ajoiksi seiväshypyn historiaan.

Britin tausta on aivan toisenlainen kuin Moonin, sillä vielä viime juhannuksena naisen ennätys kirjattiin 460, mikä tarkoittaa sitä, että nainen ei ole suuremmin arvokisoissa juhlinut – saati pääsyt isoihin kisoihin mukaan.

Edellinen ME oli alle kolmen viikon takaa Pariisin olympiafinaalista.

Kansainvälinen yleisurheiluliito (World Athletics) on hyväksynyt sisäradoilla tehdyt seiväshyppytulokset jo pidempään yleisiksi maailmanennätyksiksi.


Miesten seiväshypyn maailmanennätyksen kehitys

Edellisen seiväshypyn maailmanennätyksensä Duplantis taivutti huhtikuussa Timanttiliigan kisassa Kiinassa. Ensimmäistä kertaa yleisurheilun megatähti hyppäsi maailmanennätyksen hallikaudella 2020.

Ruotsalainen teki seiväshypyn ..

Varmuutta ja korkeaa perustasoa vaativassa seiväshypyssä mestaruuskamppailuun tuskin nousee sellainen urheilija, jonka ennätys ei ennen kilpailua ole lähelläkään mestaruuteen yleensä vaadittavaa tulostasoa. Niinpä finaalin kärkikamppailuun voi ennusteveikkauksessa nimetä ennätyksiltään parhaat hyppääjät: Sandi Morris (ennätys 500 cm), Katie Moon (495), Wilma Murto (485), Nina Kennedy (482) ja Tina Sutej (482).

Seiväshyppääjä kiitteli Iltalehden ..

Wilma Murto ja Elina Lampela selvittivät tiensä seiväshypyn finaaliin maanantaina 5.8. Poikkeuksellisessa seiväsfinaalissa kilpailee jopa 20 urheilijaa. Vain 11 naista ylitti maanantain karsinnassa 455. Heidän takanaan yhdeksän kilpailijaa jakaa 12:nnen sijan tuloksella 440, joten myös he kaikki kilpailevat finaalissa.

Naisten seiväshyppy, MM-hallit 2024 – Lue kisan ennakko!

MM-kilpailuiden naisten seiväshypyn kisaennätys on Jelena Isinbajevan Helsingissä vuonna 2005 hyppäämä 501 cm. Keskimäärin viimeiset viisi maailmanmestaruutta on napattu tuloksella 490 cm (vaihteluväli 485-495 cm), hopeapallille on noustu hyppäämällä 483 cm (475-485) ja pronssimitali on voitettu tuloksella 478 cm (465-485). Kesän kilpailuiden ja MM-karsintakilpailun perusteella voi ennustaa, että Budapestin keskiviikon finaali ei aiempien kisojen yleisestä palkintopallille pääsyn vaatimustasosta tule merkittävästi poikkeamaan.

Juoksuvireys ratkaisee paljon naisten seiväshypyn MM-finaalissa

Naisten seiväshyppy on ollut osana MM-kilpailujen lajiohjelmaa vuodesta 1999 alkaen. Sevillassa tuolloin voittaneen Stacy Dragilan finaalin voittotuloksella 460 cm ei olisi Budapestissa tikettiä finaaliin irronnut.

Rajua kritiikkiä seiväshyppyfinaalin tapahtumista: ”Ei ole urheilua”

Duplantis on nyt rikkonut seiväshypyn maailmanennätyksen seitsemän kertaa. Näistä ennätysmerkinnöistä viisi on sisätiloista, kun taas kumpikin ulkokentällä tehty ennätys on Eugenesta Hayward Fieldiltä.