Naisten keihäänheiton Suomen ennätys


Elmo Lakka juoksi kahdeksannen Ruotsi-otteluvoittonsa ajalla 13,71 ja Santeri Kuusiniemi täydensi kaksoisvoiton ajalla 13,90.Elina Lampela, Wilma Murto ja Saga Andersson taivuttivat naisten seiväshypyssä Suomelle kolmoisvoiton, joka oli tärkeä pönkkä naisten maaotteluvoitossa.Kisan voitti 453 ylittänyt Lampela, hjoka päätti taiston yrityksiin ennätyskorkeudestaan 464.


Naisten keihäänheitossa on käynnissä juuri nyt sukupolvenvaihdos, sillä aikuisten hallitseva Euroopan mestari on Alasen ikätoveri Elina Tzengko. Tällä kaudella 63,65 heittänyt kreikkalainen on tilastojen perusteella Alasen päävastus parin viikon kuluttua alle 23-vuotiaden EM-kisoissa.

Ennen häntä Suomen ennätystä piti hallussaan Arja Mustakallio, joka heitti 57,24 vuonna 1974.

Yli 67 metrin heittoihin ylsivät Lillakin lisäksi myös Heli Rantanen (67,94), Päivi Alafrantti (67,68), Tuula Laaksalo (67,40) ja Ingberg (67,32).

Naisten keihäänheiton sisäratojen Suomen ennätys on 61,29, jonka Porin Tarmon Taina Uppa heitti Mustasaaressa 28.

Malline:Naisten keihäänheiton MM-mitalistit

Yli 63 metrin heittoihin ovat yltäneet myös Mikaela Ingberg (64,03) ja Sanni Utriainen (63,03).



Vuoden 1998 jälkeen käytöstä poistetulla keihäsmallilla naisten Suomen ennätykseksi jäi Esbo Idrottsföreningin Tiina Lillakin 74,76, jonka hän heitti 13.

Ruotsi vei lajissa kolmoisvoiton, kun paras suomalaismies Antti Pränni jäi tulokseen 55,92.Ståhl kilpaili myöhään perjantai-iltana Roomassa Timanttiliigassa, jossa tulos oli vaisumpi 65-metrinen, mutta kiekkojätti ehti lentää päivällä Helsinkiin maaotteluun.Väsymys ei miestä painanut, sillä tänään hänen sarjaansa syntyi myös kolme muuta yli 67-metristä heittoa.Maaotteluennätys jäi kuitenkin haaveeksi, sillä Ståhl heitti viisi vuotta sitten tuloksen 69,42.

maaliskuuta 1996.


Naisten keihäänheiton Suomen ennätys nykyisin käytössä olevalla keihäsmallilla on 64,90, jonka Noormarkun Nopsan Paula Huhtaniemi heitti Helsingin Kalevan kisoissa 10.

Kimmo Kinnunen heitti tällä keihäsmallilla 90,82 Tokion MM-finaalissa 1991.

Miesten keihäänheiton sisäratojen Suomen ennätys on 85,78, jonka Viitasaaren Viestin Närhi heitti Kajaanissa 3.


Naisten keihäänheiton palkintojenjako

oli ensimmäinen suomalainen naisheittäjä, joka nousi huipulle. Maailmanmestaruus kotikisoissa 1983 oli uran kohokohta, mutta tilille tuli seuraavana vuonna myös olympiahopea. Lillak voitti lisäksi Suomen mestaruuden ennätykselliset seitsemän kertaa. Selkeä ykkönen naisheittäjissä.

Naiset · Kansallisia tilastoja · Suomen tilastot

Alasen 62-metrinen on kotimaisen naisten keihäänheiton kipeästi kaipaama piristysruiske, mutta myös ennen kaikkea merkittävä rajapyykki urheilijalle itselleen.

Yleisurheilu kesäolympialaisissa 1952 – naisten keihäänheitto

Naisten keihäänheiton palkintojenjako. Kultaa Dana Zatopkova (Tsekkoslovakia), hopeaa Aleksandra Chudina (Neuvostoliitto), pronssia Jelena Gortshakova (Neuvostoliitto). Helsingin olympialaiset 24. heinäkuuta 1952.

Naisten keihäänheiton alkuaikojen tuloksista on erilaisia tulkintoja

Kotimainen naisten keihäänheitto on kyntänyt jo pitkään viitosella alkavissa lukemissa, joten järjestäjät ovat joutuneet turvautumaan ulkomaisiin heittäjiin markkinoidessaan tapahtumaa.

Painonnostajasta pelastus naisten keihäänheittoon

heitti pitkän uran kansainvälisellä huipulla, mutta kultainen kirsikka mitalikakun päältä jäi kuitenkin saavuttamatta. Göteborgin MM-pronssi oli ensimmäinen arvokisamitali ja se sai seurakseen kaksi EM-pronssia. Ingberg kantoi kuitenkin pitkään lähes yksinään naiskeihäänheittäjien mainetta. Urallaan hän voitti myös ennätykselliset seitsemän Suomen mestaruutta.

naisten puolimaratonin Suomen ennätyksen ajalla 1.09.55

Anni-Linnea Alasen kuusikymppinen on piristysruiske, jota kotimainen naisten keihäänheitto on kaivannut vuosia. Alasen haaste on edelleen kisojen sisällä heittelehtivä taso, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

11:50: Naiset, Keihäänheitto, 1

Keihäänheitossa keihäs pyritään heittämään mahdollisimman kauas ja tämän takia fyysisten ominaisuuksien sekä lajiosaamisen lisäksi keihään kantamaan vaikuttavat keihään aerodynamiikka ja vallitsevat olosuhteet.