Maailman parhaat frisbeegolfin pelaajat


Parhaat suomalaiset frisbeegolf pelaajat naisten sarjassa on Eveliina Salonen sekä Henna Blomroos. Molemmilta löytyy iso kasa Suomen-mestaruuksia, EM-kultaa sekä MM-hopeaa. Molemmat ovat myös maailman rankingin top 10:ssä.


Timo Pursio on voittanut frisbeegolfin Suomen-mestaruuden neljästi (4), kun katsotaan pelkästään 2000-lukua. Nykypelaajista eniten voittoja on Leo Piirosella, kolme (3) kappaletta. Kaksi (2) SM-kultaa löytyy mm. Seppo Pajulta sekä Niklas Anttilalta.

Suomalaiset frisbeegolf pelaajat ovat pelanneet ennätyshyvän kauden vuonna 2022, mutta paras suomalaispelaaja on Niklas Anttila. Anttilan rating on jopa 1028, ja kauden paras saavutus on Suomen-mestaruus.

Maailman paras frisbeegolfin pelaaja Paul McBeth ylistää Suomea

UDisc-sovellukseen kirjatut pelikierrokset eivät luonnollisesti kerro todellista pelattujen kierrosten lukumäärää. UDisc arvioi, että todellinen lukumäärä saadaan kertomalla pelattujen kierrosten lukumäärä viidellä. UDiscin vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan noin 20 % kaikista pelatuista kierroksista maailman eri frisbeegolfradoilla rekisteröidään UDisc-sovellukseen, joka on UDiscin mukaan eniten maailmalla käytetty frisbeegolfsovellus tulosten kirjaamiseen.

Liittyminen frisbeegolfseuraan kannattaa, jos pelikertojasi ei voi laskea enää yhden käden sormilla. Seuran jäsenenä hyödyt monista eduista, mutta pääset myös vaikuttamaan lajin kehitykseen. Frisbeegolfseuroja löytyy Suomesta yli 200.

Jos Ahvenanmaalla pelattiin 1231 kierrosta tuhatta asukasta kohden, vaikuttaa tilastossa toiseksi tulleen Suomen lukumäärä 217 kierroksellaan ehkä vaatimattomalta. Lähelle Suomen lukemaa yltää tilastoissa kuitenkin vain kaksi maata; kolmantena oleva Norja (198) ja neljäntenä tilastoissa oleva Islanti (193). Huomionarvoisinta UDiscin tilastossa onkin se, että top 5 -maat erottuvat tilastossa selkeästi muista maista, ja ne ovat kaikki Pohjoismaihin kuuluvia. Ruotsi sijoittuu viidenneksi (108), Viro (64) ja Tanska (50) pitävät kuudetta ja seitsemää sijaa, ja Yhdysvallat komeilee tilastossa vasta kahdeksantena (35).

Suomessa on useita satoja liitokiekkogolfratoja. Radat voidaan ryhmitellä vaikeuden (kirjainlyhenteet) ja varustelun (numerot 1–3) mukaan. Vaikeimpia ovat vähintään 18 maalikorin kilpatasoiset radat (A-luokka: AAA1, AA1, AA2, AA3, A1, A2 ja A3; väylien pituus 50–300 metriä). Niitä helpompia ovat eritasoiset 9–17 maalikorin harrastajaradat (B-luokka: BB1-B3; väyläpituus 50–150 m). Näille molemmille pääluokille on määritelty radan läpikäyntiin vaadittava ihanneheittomäärä eli par-arvo. Lisäksi väyliä voidaan luokitella vähintään 7 korin aloittelijaratoihin (C-luokka; väylät pääsääntöisesti alle 75 m) ja 3–6 korin koululaisratoihin (D-luokka). A-luokan ratoja oli kesän 2016 alkaessa Suomessa yli 120 kappaletta, B-luokan ratoja yli 130, C-luokan ratoja yli 140 ja D-luokan ratojakin kymmeniä. Vuonna 2021 Suomessa oli yli 800 frisbeegolfrataa, pelattuja kierroksia noin 5 miljoonaa sekä rekisteröityjä seuran jäseniä 10 188. Samana vuonna Suomen kunnista vain kolmella ei ollut rajojensa sisällä frisbeegolfrataa.


Maailman parhaat frisbeegolfin pelaajat käyvät ..

UDisc vertaili sovellukseensa kirjattujen pelattujen frisbeegolfkierrosten määrää eri maiden välillä. Ahvenanmaa ja Suomi komeilevat tilaston kärjessä, kun kierrosten lukumäärä suhteutetaan maiden asukaslukuun.

Kuka on maailman paras frisbeegolf pelaaja 2022

Maiden välisessä vertailussa eniten pelattuja kierroksia asukaslukuun suhteutettuna pelattiin Ahvenanmaalla. Muutamassa kuukaudessa yli 10 uuden frisbeegolfradan rakentamista Ahvenanmaalle vuoden 2020 aikana voidaan pitää menestystarinana, jonka onnistumista alleviivaa tilasto, jonka mukaan vuonna 2021 Ahvenmaalla pelattujen kierrosten lukumäärä ylitti asukkaiden lukumäärän, ainoana koko maailmassa.

KIPPASUO PRO | MAAILMAN 2. PARAS FRISBEEGOLFRATA 2024

Vuonna 2018 frisbeegolfratoja oli PDGA:n tilastojen mukaan noin 7500 − vuodesta 2000 ratojen määrä oli kasvanut kolminkertaiseksi. Radoista lähes 5600 sijaitsee Yhdysvalloissa. Suomessa ratoja oli vuonna 2018 noin 650 ja Ruotsissa noin 200, muualla Euroopassa ja Kanadassa noin 100 kummassakin. Joulukuussa 2014 Suomessa oli 427 rataa ja vuoden 2015 lopussa jo 500. PDGA:n lisenssijäseniä on 18 000, mutta lajia säännöllisesti harrastavien määräksi arvioidaan 500 000. Yhdysvallat on lajin suurvalta muutenkin kuin ratojen määrässä. Pelaajia, joiden rating on 1 000 tai yli, oli 18.12.2012 päivitetyn listan mukaan 230. Heistä 188 oli Yhdysvalloista, Ruotsista 15 ja Suomesta 14, muista Euroopan maista (Saksa, Tanska, Norja, Sveitsi, Ranska, Belgia) yhteensä 6. Lisäksi samaan kategoriaan kuului 4 pelaajaa Japanista, 2 Kanadasta ja 1 Australiasta.

Niklas Anttila on Suomen paras frisbeegolfin pelaaja

Suomen suosituimmat frisbeegolfradat löytyvät Lausteelta, Kippasuolta, Talista sekä Tampereelta. Laadukkaita ratoja on paljon, joten yritä käydä pelaamassa kaikilla tässä artikkelissa mainituilla radoilla!

Suomen suosituimmat frisbeegolfmerkit ja pelaajat

Idea jonkin kiekon heittämisestä koriin on syntynyt ja unohtunut useita kertoja, mutta nykyään frisbeegolfina tunnetun lajin kehitys lajina kytkeytyy frisbeen kehitykseen välineenä. Tärkeä taustahenkilö on ollut Ed Headrick, joka vuonna 1964 kehitti frisbeestä tarkemmin heitettävän version. Tämä loi edellytyksen frisbeen ja sitä kautta frisbeegolfin suosiolle. Headrick myös kehitti ja patentoi ensimmäiset metalliketjuilla varustetut korit. Hän on ollut mukana perustamassa sekä että . Toinen lajin kehitykseen huomattavasti vaikuttanut on George Sappenfield. Hän alkoi 1960-luvun lopulla järjestää frisbeegolfkilpailuja yhteistyössä frisbeen tavaramerkin haltijan kanssa. Vuoteen 1983 lajia pelattiin samoilla kiekoilla, joita käytetään kopitteluun. Nykyisiin kiekkoihin verrattuna ne olivat epätarkkoja ja tuulelle alttiita. Jan Sobel ja Dave Dunipace keksivät pienentää kiekkojen läpimittaa, madaltaa niitä ja leventää niiden reunusta, jolloin syntyi nykyisin tunnettu frisbeegolfkiekko.