Olisiko aika lähteä perheen kanssa lomalle Kreikkaan


Kreikan politiikkaa hallitsivat vuoteen 2015 saakka poliittiset dynastiat. Vallassa vaihtelivat käytännössä vuorotellen oikeiston Uusi demokratia ja vasemmiston . Näiden puolueiden mahtisukuja olivat , ja . Vuonna valtaan nousi vakiintuneen järjestelmän ulkopuolelta ja . Uuden demokratian voitto merkitsi paluuta poliittisten dynastioiden aikaan, sillä Tsíprasin tilalle pääministeriksi nousseen Kyriákos Mitsotákisin isä oli myös ollut Uuden demokratian pääministeri. Uuden pääministerin sisar puolestaan toimi aiemmin Ateenan kaupunginjohtajana.


Vuonna 2001 Kreikka liittyi . Vuonna 2004 maassa järjestettiin , joiden edellä maassa oli suuria velkarahalla toteutettuja rakennusohjelmia. Vuoden 2009 loppupuolella luisui vakavaan . Lokakuun 2009 ennenaikaisten vaalien jälkeen pääministeriksi tuli -puolueen . Vuodesta 2010 lähtien valtiot ja ovat myöntäneet Kreikalle uutta lainaa useina tukipaketteina velkakriisin hoitamiseksi. Lainojen vastineeksi Kreikan on ollut pakko myöntyä laajoihin säästöihin ja talouden uudistuksiin. Papandréou erosi marraskuussa 2011 maan ajauduttua velkakriisissään umpikujaan ja muodostettiin johtama kokoomushallitus. Vuonna 2012 valta siirtyi hallitukselle. Vuonna 2015 vaalit voitti vasemmistolainen , mistä lähtien maata johtivat hallitukset vuoteen 2019.

Sotilasjuntan kaatumisen jälkeen Kreikka on kehittynyt normaaliksi länsimaiseksi demokratiaksi. 1970-luvulta aina 2010-luvulle saakka vallassa vuorottelivat sosiaalidemokraattien ja oikeiston . Juntan jälkeisen ajan merkittäviä poliitikkoja olivat erityisesti ja . Vuonna 1974 Kreikka vetäytyi Naton komentorakenteista protestina vastaan, mutta liittyi uudelleen vuonna 1980. Vuonna 1981 Kreikasta tuli jäsen. Maa hyötyi jäsenyydestä ja sen mukanaan tuomista tuista suuresti, ja se on nykyaikaistanut yhteiskuntaansa ja talouttaan nopeasti.

Nykyinen paikallinen aika ja sää Kosssa, Kreikkassa

Muista siis Kreikassa ajaa itse sääntöjen mukaan mutta pidä samalla itsestäänselvyytenä sitä, että muut tiellä liikkujat eivät niitä noudata. Monet kreikkalaiset ovat lisäksi läpäisseet ajo- ja teoriatestinsä maksamalla, joten säännöt ja taidot eivät ole tulleet tutuiksi. Ole erityisen varovainen saarilla ja muilla turistialueilla, jossa myös juovuspäiset turistit ovat liittyneet paikallisten hurjastelijoiden seuraan. Säästyt siten vaaratilanteilta ja onnettomuuksilta, joita muuten odottaa lähes jokaisessa mutkassa ja ohitustilanteessa.

1900-luvun alkupuolen merkittävimpiä poliitikkoja oli moninkertainen pääministeri . Kuningas Yrjö II syrjäytettiin vuonna 1923. Vuonna 1924 Kreikasta tuli tasavalta (nk. ). Monarkia palautettiin vuonna 1935, ja Yrjö II palasi takaisin valtaan. Samaan aikaan maan sotilasdiktaattorina toimi 1936–1941. alettua vuonna 1939 Kreikka julistautui puolueettomaksi. Vuonna 1940 Kreikka joutui kuitenkin sotaan maahan hyökännyttä vastaan ja tämän jälkeen vuonna 1941 miehittämäksi. Toisen maailmansodan suuria taisteluita Kreikassa olivat muun muassa vuonna 1941 sekä vuonna 1943. Miehityksen seurauksena yli 100 000 ihmistä kuoli nälkään. Lisäksi miehitysaikana yli 50 000 vietiin Kreikasta keskitysleiriin ja asuneista yli 50 000 juutalaisesta valtaosa surmattiin keskitysleireissä tai kaupungin urheilustadionilla.

Kreikka liittyi vuonna 1917. Sodan aikoihin ja sen jälkeen vaadittiin yleisesti Vähän-Aasian kreikkalaisalueiden liittämistä Kreikkaan (). jälkeen alueet olivatkin muutaman vuoden ajan Kreikan hallinnassa, mutta Turkki ei sopimusta allekirjoittanut. Niinpä Kreikka joutui . Kreikkalaisten pyrkimyksenä oli vallata jopa Konstantinopoli takaisin. Turkissa tämä sota tunnetaan . Sota johti Kreikan tappioon, mikä tunnetaan niin kutsuttuna Vähän-Aasian katastrofina. Katastrofi huipentui kreikkalaisen vuonna 1922. Sodan jälkeen tehty merkitsi Kreikan luopumista väliaikaisesti saamistaan alueista sekä pakollista . Noin kaksi miljoonaa Turkin puolelle jäänyttä kreikkalaista ja Kreikan puolelle jäänyttä turkkilaista joutui muuttamaan kodeistaan naapurimaahan. Seurauksena nykyisen Kreikan alueelle muutti kerralla suuri määrä ihmisiä, mikä johti suurten kaupunkien hallitsemattoman nopeaan kasvuun sekä yhteiskunnallisiin levottomuuksiin. Väestönvaihto tehtiin ennen kaikkea uskonnon, ei kielen perusteella.

– suomalaiset mopoilijat ovat tottuneet käyttämään kypärää, ja niin heidän tulee tehdä Kreikassakin. Paikalliset kuitenkin harvoin sitä itse käyttävät, sillä se koetaan joko liian hiostavaksi tai se ei vain sovi imagoon. Älä kuitenkaan seuraa heidän esimerkkiään, sillä se on ja vaarallista. Poliisit tosin valitettavan harvoin sakottavat asiasta.


kello on tällä hetkellä samassa ajassa kuin Suomessa

Bysantin kulta-aikaa olivat noin vuodet 850–1050. valtasivat osan Kreikkaa 1081–1149. vallattua Konstantinopolin seurauksena vuonna 1204 Kreikka jaettiin valloittajien, pääasiassa ja , kesken. Bysantti sai Konstantinopolin ja Mystraksen takaisin hallintaansa vuonna 1261, jonka jälkeen bysanttilainen kulttuuri nousi vielä viimeiseen kukoistukseensa, mutta muutoin valtakunnan entinen suuruus oli mennyttä. 1300-luvulta lähtien uudeksi uhaksi kehittyi turkkilainen . Osmanit valtasivat suuren osan Manner-Kreikkaa 1390–1450. Samaan aikaan Venetsia valtasi pääosan läntisestä Kreikasta ja Kreikan saaristosta ja perusti Kreikan alueelle linnoituksia taistellakseen osmaneja vastaan.

Aikaeron kanssa ei siis tarvitse vaivata mieltään matkustettaessa

Rooman valtakunnan hajottua kahtia vuonna 395 Kreikka jäi sen kreikankielisenä säilyneelle itäosalle, joka kehittyi keskiaikaiseksi . Valtionuskonnoksi vakiintui kristinuskon ortodoksinen muoto (). Bysantti säilytti monin osin antiikin kreikkalais-roomalaisen perinnön yhdistyneenä kristinuskoon. Valtakunnan keskus oli . Nykyisen Kreikan alueella merkittäviä keskuksia olivat muun muassa ja . Myös välillä taantunut Ateena kukoisti jälleen keskibysanttilaisella kaudella. Bysantin valta oli kuitenkin monissa osissa Kreikkaa aina heikko, ja maahan kohdistui bulgaarien, slaavilaisten ja muiden heimojen kansainvaelluksia, kun taas saaristo ja muut rannikkoalueet olivat alttiina merirosvojen hyökkäyksille.

Vain aika · Kalenteri · Compact calendar · Week number · Äänet.

Kreikkalaisten keskinäiset sodat jatkuivat Ateenan, Spartan ja välillä 300-luvun eaa. alkupuolella. Vuosisadan loppupuolella valloitti ensin koko Kreikan seurauksena vuonna 338 eaa. ja sitten johdolla koko ja . Tämän jälkeen kreikkalainen kulttuuri levisi laajalle myös näille alueille. Aikakautta kutsutaan . Kreikkalaisten kaupunkivaltioiden poliittinen merkitys pieneni, mutta esimerkiksi Ateena säilyi merkittävänä oppineisuuden keskuksena.

Kreikka on Apollomatkojen kohteista suosituin ja Kreikan ..

– vaikka itse noudattaisit maalaisjärjellä pysäköintiä, muista että useimmilla kreikkalaisilla ei sellaista ole. Varo etenkin kapeilla mutkaisilla maaseututeillä, sillä saatat löytää keskeltä mutkaa pysäköidyn auton, jonka kuljettaja vaihtaa kuulumisia vastakkaisesta suunnasta tulleen tuttunsa kanssa tai on mennyt tarkastelemaan viljelyksiään. Kaupungeissa paikalliset puolestaan pysäköivät jalkakäytäville, risteyksien laidoille ja toisten autojen vierelle.