Yhteen vai erikseen: Alun perin vai alunperin
Yhdyssanoissa kannattaa muuten unohtaa vieraiden kielten malli, sillä niiden vaikutus saattaa hämätä kirjoittajaa. Esimerkiksi englannin kielessä on paljon erikseen kirjoitettavia open compound -yhdyssanoja (). Suomeksi vastaavat kirjoitettaisiin yhteen: bussinkuljettaja, teemapuisto ja hakukone.
Sanaparin merkitys on sama riippumatta siitä, kirjoitatko sen yhteen vai erikseen. Suurimman osan ajasta ne on kuitenkin suositettu kirjoitettavaksi erilleen.
Onneksi nykyisin käytännössä mitään ei tarvitse osata ulkoa, sillä apu löytyy kirjoittamalla hakukoneeseen: viikon jatkoa yhteen vai erikseen. Avuksi voi myös ottaa jokaisen viestijän parhaan kaverin eli
Yhteen vai erikseen? – Yleisimmät oikeinkirjoitusmokat työelämässä
Yleensä kun ajattelet, miten sanatpuheessa lausutaan, voit siis päätellä,kirjoitetaanko yhteen vai erikseen. Jos korva ei sanomitään, kyseessä on luultavasti rajatapaus, jossavirheen tekeminen ei ole kovin vakavaa.
Jotkut sanat taas voi kirjoittaa sekä yhteen että erikseen, jolloin niiden merkitys muuttuu. Silloin on otettava huomioon onko kyse konkreettisesta vai abstraktista käsitteestä.
laki).
! Yhdyssanoiksi käsitetään kuitenkin tapaukset, joissa merkitys on erikoistunut: asiaankuulumaton, ohimenevä (‘tilapäinen’), samantekevä, silminnähtävä, vastaansanomaton jne.
yhteen: ylöspäin, taaksepäin, sinnepäin.
erikseen: Helsinkiin päin, teille päin, kotiin päin.
sen jälkeen, sen sijaan, sen takia, sitä paitsi, sitä vastoin.
yhteen: alinomaa, jompikumpi (>jommassakummassa), jotenkuten, nimenomaan, pikkuhiljaa, pilkkopimeä, päinvastoin.
erikseen: ajan mittaan, alun perin, ennen kaikkea, ennen pitkää, itsestään selvä, jonkin verran, kerta kaikkiaan, niin ikään, varta vasten, ani harva, tuiki tärkeä.
Kun- ja kuin-konjunktiot esiintyvät usein ns. liittokonjunktioissa eli kahdesta tai useammasta sanasta muodostuvissa yhtymissä, jotka yhdistävät virkkeen lauseita. Tavallisia liittokonjunktioita ovat esimerkiksi ikään kuin, ennen kuin (kirjoitetaan erikseen!), niin pian kuin ja samalla kun, sitten kun, joka kerta kun, sen jälkeen kun. Myös liittokonjunktioissa kuin esiintyy vertailussa, kun taas ilmaisee aikaa; eronteko ei ole aina selvä.
Yhteen vai erikseen, väimerkit, vierassanat
Yhdyssanan muodostuksessa keskeinen kriteeri on yhdyssanan kyky ilmaista yhtä käsitettä. Sanaliiton osat kuuluvat ikään kuin satunnaisemmin yhteen. Tämä periaate pätee myös kääntäen: jos kysymyksessä ei ole edes jotenkin selkeärajainen käsite, ei pitäisi käyttää yhtä sanaa vaan selittää usean sanan voimin. Yhdyssana on aina termimäisempi kuin sanaliitto.
Joulunaika – yhteen vai erikseen
esittää asian hiukan toisin,laajemmin, ja edellä lainattu ohje vaikuttaa siitä tiivistetyltä.Ensimmäisen ohjeen alku on aivan sama, joskin esimerkkejä on enemmän,myös , , (tämä kirjoitetaan nykyisin paljon useamminyhteen kuin erikseen), , , (tämä kirjoitetaan yleensä yhteen ainakinkuvaannollisessa merkityksessä ja fraasissa ;Kielitoimiston sanakirjassa ei yhdyssanan kohdallaedes ole mainintaa, että voisi kirjoittaa erikseenkin),(Kielitoimiston sanakirjan mukaanmyös yhdyssana mahdollinen), , , (sanakirjassa myös yhdyssanana), (kirjoitetaan hyvin usein yhteen substantiivin luonteisesti,ja sallii tämän), (käytännössä useamminyhteen kuin erikseen kirjoitettuna), ,, ,. Itkonen muotoilee poikkeuksenmerkitykseen liittyväksi ja luettelee paljon enemmänesimerkkejä:
kuin yhteen vai erikseen, Kielitoimiston sanakirjasta näkee
Asiateksteissä on usein tarpeellistanoudattaa normeja silloinkin, kun ne ovat huonoja. Kirjoittajajoutuu usein miettimään, onko luettavuustärkeämpää kuin norminmukaisuus. Monillaaloilla norminmukaiset asut ovat jo tavallisia siksi, ettäalalle kehitetty suomenkielinen nimistö(esimerkiksi)on laadittu normienmukaiseksi. Niinpä sinänsä paljon luettavampiilmaisu ”Uuden-Kaledonian lepinkäismonarkki”herättäisi jo huomiota ja näyttäisivanhahtavalta.
Kielten nimet – yhteen vai erikseen
Pronominialkuiset -loppuiset sanat kirjoitetaan käytännössäuseammin erikseen: , ,.Kielenhuollon ohjeet sallivat tämän, mutta ne esittävät yhteen kirjoittamisenensimmäisenä vaihtoehtona ja saattavat antaa sellaisen vaikutelman, ettäse olisi tavallisempi.