Näin pisteet jakautuivat Euroviisuissa 2024: Sveitsi, 591 pistettä
Ensimmäinen semifinaali järjestettiin 7. toukokuuta 2024. Iso-Britannia, Ruotsi ja Saksa esiintyivät ja äänestivät tässä semifinaalissa. Lisäksi osallistujamaiden ulkopuoliset maat äänestivät yhtenä yksittäisenä pistesarjana. Jatkoon päässeet on lihavoitu.
Tämän lisäksi maiden esiintymispuoliskon valintaan tuotiin uudistuksia. Aiemmin kymmenen maata, jotka etenevät sekä ensimmäisestä että toisesta semifinaalista finaaliin asti, valitsivat kyseisen semifinaalin lehdistötilaisuudessa sattuman varaisesti lapun, jossa luki kummalla finaalin puoliskolla kyseisen maan esiintyjä esittää kappaleensa. Vaihtoehtoina olivat joko ensimmäinen puolisko (esiintymisnumerot 1–13) tai toinen puolisko (14–26, tai 14–25, mikäli isäntämaa on Big 5 -maa). Isäntämaan esiintymisnumero ja Big 5 -maiden esiintymispuoliskot arvotaan erikseen. Esimerkiksi vuoden 2024 isäntämaa Ruotsille arvottiin 11. maaliskuuta esiintymisnumero 1, eli maa avaa Euroviisujen finaalin. Vuodelle 2024 tuodut uudistukset toivat ensimmäisen ja toisen puoliskon lisäksi "tuottajien valinta" -nimisen lapun, joka merkitsee sitä, että kilpailun tuottajat voivat sijoittaa kyseisen lapun nostaneen maan kummalle tahansa puoliskolle finaalia ja valita tämän esiintymisnumeron. Tämä uudistus merkitsee sitä, että kuusi jatkoon edennyttä maata voivat sattumanvaraisesti valita ensimmäisen puoliskon, toiset kuusi toisen puoliskon ja loput kolmetoista "tuottajien valinnan".
Euroviisut ovat Euroopassa yksi suosituin ei-urheilulähetys. Ohjelma kerää vuosittain yli kaksisataa miljoonaa katsojaa noin 40 maassa. Vuonna 2019 semifinaalia seurasi 1,07 miljoonaa suomalaista katsojaa ja finaalia 1,16 miljoonaa. Tämä meni ohi jopa Ruotsi-Suomi-jääkiekon, joka keräsi viikkoa aiemmin 800 000 katsojaa. Eniten Euroviisut keräävät kansaa sohville Saksassa, jossa katsojia voi olla jopa yhdeksän miljoonaa, ja Euroviisut vedonlyönti on vilkasta. Viisut ovat toden totta yksi suosituimmista vedonlyöntikohteista pelaajien keskuudessa kautta Euroopan – ja Australian.
Käärijä antaa Suomen pisteet Euroviisujen finaalissa
Äänestysjärjestelmään tehtiin myös joitain muutoksia. Aiemmin äänestys alkoi vasta, kun viimeinen esiintyjä oli esittänyt esityksensä loppuun, mutta vuodesta 2024 eteenpäin äänestys avataan jo ennen kuin ensimmäinen esiintyjä aloittaa esityksensä. Näin ollen katsojat voivat äänestää suosikkiaan jo esityksen aikana ja ennen kuin kaikki artistit ovat esiintyneet. Edellä mainittu muutos koskee kuitenkin vain finaalia, joka vuonna 2024 järjestettiin lauantaina 11. toukokuuta. Tämän lisäksi äänestäjille osallistujamaiden ulkopuolisista maista annetaan 24 tuntia aikaa äänestää suosikkiaan. Online-äänestys osallistujamaiden ulkopuolisille maille avataan semifinaaleja ja finaalia edeltävinä päivinä ja pysyy auki liveshow'iden alkuun asti.
11. maaliskuuta 2024 EBU ilmoitti Eurovision laulukilpailun uudistuksista, jotka otettiin käyttöön vuoden 2024 kilpailussa sekä tulevina vuosina. Aiempina vuosina semifinaaleissa näytettiin vain katkelma automaattisten finaalimaiden (Big 5 ja isäntämaa) esityksistä, mutta vuodesta 2024 eteenpäin kyseisessä semifinaalissa äänestävät automaattiset finaalimaat esittävät esityksensä kokonaisuudessaan livenä. Näin ollen taataan kilpailun reiluus, eivätkä katsojat näe automaattisten finaalimaiden esityksiä ensimmäistä kertaa vasta finaalissa. Ensimmäisessä semifinaalissa esiintyivät vuonna 2024 semifinalistien lisäksi siis Iso-Britannia, Ruotsi ja Saksa ja toisessa semifinaalissa Espanja, Italia ja Ranska.
Toinen semifinaali järjestettiin 9. toukokuuta 2024. Espanja, Italia ja Ranska esiintyivät ja äänestivät tässä semifinaalissa. Lisäksi osallistujamaiden ulkopuoliset maat äänestivät yhtenä yksittäisenä pistesarjana. Jatkoon päässeet on lihavoitu.
Älä saman tien muuta omaa näkemystäsi, mutta ole avoin muutamaan sitä, jos löydät uutta tärkeää infoa. Muista myös katsoa edellisten vuosien kappaleita, jotta tiedät tarkemmin, miksi tuomarit heittivät kyseiset kipaleet kilpailun kärkipisteille. Muista, että Euroviisu vihjeet eivät kerro kaikkea: kukaan ei voi varmasti ennustaa, miten suurio yleisö äänestää. Juryn ääniä on helpompi ennakoida, vaikka nekään eivät ole ikinä varmaan.
Hän jakaa Suomen pisteet Euroviisujen finaalissa
Ennen vuotta 1975 viisuissa oli erilaisia äänestyskäytäntöjä, esimerkiksi jokaisella tuomarilla oli käytettävissään yksi ääni tai paikan päälle lähetettiin jokaisesta maasta kaksi tuomaria arvioimaan kaikki kappaleet samalla arvosteluasteikolla. Vuonna 1997 viidessä maassa kokeiltiin puhelinäänestystä, joka otettiin jo seuraavana vuonna käyttöön lähes jokaisessa maassa. Norjalaisen Dagbladet-lehden tietojen mukaan vuoden 2002 kilpailussa eräiden maiden tuomaristot olivat sopineet pisteidenvaihdosta keskenään. Vuonna 2003 EBU määräsi jokaisen osallistujamaan käyttämään puhelinäänestystä ainoana tapana äänestää Euroviisuissa. Jokaisessa maassa istui kuitenkin edelleen kahdeksanhenkinen raati, jonka tuloksia käytettiin, mikäli puhelinäänestys epäonnistui. Raadin äänet on otettu käyttöön myös, mikäli puhelinääniä on annettu niin minimaalisen vähän, ettei se edusta tarpeeksi laajan joukon mielipidettä. Vuoden 2009 Euroviisuista lähtien finaalissa ja vuosina 2010–2022 myös semifinaaleissa on käytetty sekatekniikkaa, jossa puolet pisteistä määritetään puhelinäänestyksen avulla ja puolet asiatuntijaraatien avulla. Vuodesta on pystynyt myös äänestämään kilpailun virallisen kautta.
Suomi Eurovision laulukilpailussa
Puhelinäänestyksen aikana pisteidenjakajiksi on kutsuttu monia julkisuuden henkilöitä, useimmiten maan entisiä euroviisuedustajia. Raatiäänestyksen aikana pisteidenjakajat ovat yleensä olleet kunkin maan tuomariston puheenjohtajia. Vuosina 2006–2015 pisteidenjakajat ilmoittivat pisteidenlaskun nopeuttamiseksi ääneen vain kolme suurinta pistemäärää, ja pienimmät pisteet ilmestyvät välittömästi ruutuun. Vuodesta 2016 alkaen pisteidenjakaja on ilmoittanut ainoastaan tuomaristolta täydet 12 pistettä saaneen maan muiden pisteiden ilmestyessä ruutuun.
päivä ja Euroviisut 2024 finaali 11
Vuonna 2015 poiketen aiempaan menettelyyn finaaliin meni automaattisesti 7 maata, kun Euroviisut täytti 60 vuotta ja niiden kunniaksi EBU kutsui mukaan. Oletuksena oli, että Australian osallistuminen olisi kertaluontoinen, eikä näin ollen haittaisi semifinaalissa kilpailevien maiden mahdollisuuksia päästä jatkoon. Syksyllä 2015 EBU ilmoitti, että Australia tulee kuitenkin osallistumaan jatkossakin, mutta ilman oikeutta päästä automaattisesti finaaliin.
Tanska Eurovision laulukilpailussa
Koska viisujen osallistujamäärä lisääntyi Euroopassa, vuoden 2003 alkupuolella EBU:ssa päätettiin muuttaa kilpailu kaksipäiväiseksi vuodesta 2004 lähtien, jolloin vuosittain viisuihin voi osallistua korkeintaan 40 maata. Vuoden 2007 kilpailuun päästettiin mukaan kaikki 42 ilmoittautunutta osallistujamaata. Suora finaalipaikka oli edellisen vuoden finaalin kymmenellä parhaiten menestyneellä maalla sekä BIG5-mailla. Muut joutuivat lunastamaan finaalipaikan ensimmäisenä kisapäivänä (usein torstai) järjestetyn karsintakilpailun, semifinaalin kautta. Eurovision laulukilpailun suosion edelleen kasvaessa päätettiin jakaa semifinaali kahteen osaan vuodesta 2008 lähtien. Uusien sääntöjen mukaan vain järjestäjä ja BIG5 ovat automaattisesti finaalissa. Karsintakilpailuissa valitaan kaksikymmentä maata loppukilpailuun, eikä niiden tuloksia ilmoiteta ennen loppukilpailun äänestyksen päättymistä. Karsintakilpailujen lopussa ilmoitetaan ainoastaan finaaliin selvinneet satunnaisessa järjestyksessä.