Pääministerin reformipuolue voitti Viron vaalit


Viron vaaleissa sovelletaan viiden prosentin äänikynnystä. Ehdokkaiden tulee olla vähintään 21-vuotiaita , jotka eivät toimi missään muissa luottamustoimissa. Äänioikeus on 18 vuotta täyttäneillä Viron kansalaisilla.


EKRE ilmoitti heti vaalituloksen selvittyä, ettei se hyväksy tulosta ja aikoo kyseenalaistaa sen oikeusteitse. Puolueen mielestä erityisesti sähköisessä äänestyksessä oli epäselvyyksiä. Vaali-iltana EKRE johti ääntenlaskennassa, mutta sähköisesti annettujen äänten laskun jälkeen reformipuolue kiilasi EKRE:n ohi ja lopulta voitti vaalit. Reformipuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Kaja Kallas sanoi EKRE:n väitteiden olevan julkisuushakuinen tempaus ja yritys selitellä huonoa vaalimenestystä. EKRE uhkasi haastaa sähköisen äänestämisen perustuslaillisuuden, mutta Viron korkein oikeus hylkäsi tapauksen 13. maaliskuuta.

Kallas aloitti hallitustunnustelut sosiaalidemokraattien ja Viro 200:n kanssa 8. maaliskuuta. Tältä pohjalta muodostettu astui virkaansa 17. huhtikuuta.

Pääministeri Kallaksen puolue voitti Viron vaalit – Eesti 200

Pääministeri Kaja Kallaksen johtama reformipuolue sai hieman yli 31 prosenttia äänistä. Kallaksen henkilökohtainen äänimäärä 31 102 on Viron ennätys. Reformipuolue sai maan 101-paikkaiseen parlamenttiin eli riigikoguun 37 paikkaa.

Virossa on alkanut äänestys maan parlamenttivaaleissa. Vaalihuoneistot avautuivat aamuyhdeksältä ja ovat auki iltakahdeksaan saakka. Ensimmäisiä tuloksia vaaleista on luvassa varhain huomenna.

Virossa on alkanut äänestys maan parlamenttivaaleissa. Vaalihuoneistot avautuivat aamuyhdeksältä ja ovat auki iltakahdeksaan saakka. Ensimmäisiä tuloksia vaaleista on luvassa varhain huomenna.

Pääministeri reformipuolue on voittanut Viron parlamenttivaalit, kun kaikki äänet on laskettu, kertoo Viron yleisradio ERR. Reformipuolue sai 101-paikkaiseen Riigikoguun 37 paikkaa, eli kolme enemmän kuin sillä oli aiemmin.


Äänestys Viron parlamenttivaaleissa alkoi | MTV Uutiset

Riigikogun vaalit 2023 järjestettiin 5. maaliskuuta 2023 ja niissä valittiin 101 jäsentä vaalikaudeksi 2023–2027. Vaalit voitti ylivoimaisesti johtama , joka nousi suurimmaksi puolueeksi 37 voitetulla paikalla. Kaja Kallas oli taas Viron kaikkien aikojen ääniharava noin 32 000 äänellä.

Markkinaliberaali reformipuolue voitti Viron vaalit selvällä erolla

Reformipuolue sai sähköisistä ennakkoäänistä 40 prosenttia, mikä heijastelee sitä, että puolue on erityisen suosittu koulutettujen, kaupunkilaisten ja nuorten keskuudessa.

Kuvassa on Viron Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas

Sosiaalidemokraattinen puolue menetti yhden paikan, ja sen paikkamäärä on yhdeksän. Isamaa-puolue menetti neljä paikkaa ja sai Riigikoguun kahdeksan paikkaa.

Äänestys Viron vaaleissa alkoi, vaalihuoneistot auki iltakahdeksaan

– EU-vaaleissa Virossa asuva suomalainen voi äänestää myös Viron ehdokkaita, jos on rekisteröitynyt 10.5. mennessä. Ja luonnollisesti voi äänestää vain yhden maan ehdokasta, konsuli Eili Andersson kertoo Tallinna24:lle.

Viron vaaleissa kansallismielisille povataan suurta voittoa

Edellisissä EU-vaaleissa vuonna 2019 koko Virossa äänesti 517 suomalaista ja Tallinnassa äänesti 373 suomalalaista. Saa nähdä tuleeko tänä vuonna suurempi äänisaalis?

Reformipuolue suurin puolue Viron parlamenttivaaleissa

Virossa järjestettiin sunnuntaina 5.3. parlamentin eli riigikogun vaalit. Vaalien voittaja on pääministeri Kaja Kallaksen keskustaoikeistolainen ja arvoliberaali reformipuolue.

Pääministeripuolue voitti selvästi Viron parlamenttivaalit

Viron riigikogu on 101-paikkainen, ja Reformipuolue sai paikoista 37. Se nosti paikkamääräänsä kolmella. Toiseksi suurin ryhmä on kaksi paikkaa menettänyt kansalliskonservatiivinen EKRE, joka sai nyt 17 paikkaa. Kolmantena on kymmenen paikkaa menettänyt Keskipuolue 16 paikallaan. Myös arvoliberaali Sosiaalidemokraatit (yhdeksän paikkaa) ja konservatiivinen Isamaa (kahdeksan paikkaa) menettivät molemmat yhden paikan. Parlamenttiin uutena noussut Eesti 200 -puolue sai 14 paikkaa. Mikään pienemmistä ryhmittymistä ei ylittänyt viiden prosentin äänikynnystä, näin esimerkiksi Vihreiden kohdalla.