Rahapelilaki Suomessa | Meillä on voimassa tiukka lainsäädäntö


Vedonlyönti on monimutkainen aihe, joka vaihtelee suuresti eri maiden lainsäädännön mukaan. Monissa maissa vedonlyönti on täysin laillista, kun taas toisissa se on rajoitettua tai jopa kiellettyä. Esimerkiksi:


Rahapelitoiminnan sääntely ja haittojen ehkäisy ovat keskeisiä kysymyksiä, myös urheiluvedonlyönnin ja sponsoroinnin yhteydessä. Vedonlyönti on kehittynyt vuosikymmenten saatossa, mutta kehityskulku jatkuu edelleen. Haittojen ehkäisy vaatii monipuolista lähestymistapaa, jossa yhdistyvät lainsäädäntö, tehokas valvonta ja peliyhtiöiden vastuullinen toiminta.

Selvänä voidaan pitää, että Suomi kerää lisenssimaksuja markkinoille tulevilta yrityksiltä. Lisenssimaksun suuruuteen vaikuttaa, asetetaanko arpajaisveron lisäksi vielä muita veroja. On lähes varmaa, ettei kaikkea uhkapelaamista tulla avaamaan välittömästi ja näin ollen lisenssimalli tulee todennäköisesti sisältämään erilaisia lisenssejä riippuen tarjottavasta uhkapelistä. Luultavaa on, että uhkapelien mainontaa tullaan rajoittamaan erillisellä lailla ja muun muassa tämän takia voidaan odottaa uuden viranomaisen perustaminen valvomaan alan toimijoita.

Arpajaislaki (1047/2001) säätelee rahapelitoimintaa Suomessa

Hallitusohjelma ei ota kantaa siihen, miten kilpailulle vapautuvaa rahapelitoimintaa pitäisi jatkossa verottaa. Veikkauksen maksama arpajaisveron määrä on nyt 12 prosenttia.

Korkein hallinto-oikeus on arvioinut vedonlyönnin luonnetta päätöksessä KHO 2022:60. Päätöksen perusteluissa on todettu, että arpajaislain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä (HE 197/1999) on nimenomaisesti käsitelty sattuman merkitystä niin sanotuissa asiantuntijapeleissä. Asiantuntijapeleillä tarkoitetaan muun ohella veikkaus- ja vedonlyöntipelejä, joissa pelaajan tiedoilla pelikohteesta on merkitystä pelissä menestymisen kannalta. Pelaaja, jolla on paremmat tiedot, menestyy arvauksessaan todennäköisesti paremmin kuin vähemmän tietävä pelaaja, mutta ei välttämättä, koska kilpailutoimintaan liittyy aina ennalta arvaamattomia seikkoja. Veikkaus- ja vedonlyöntipeleissä voiton on katsottu määräytyvän aina osittain sattuman perusteella.

Vedonlyönti on monimutkainen kenttä, jossa lainsäädäntö ja eettiset kysymykset ovat keskeisiä tekijöitä. Pelaajien on tärkeää ymmärtää nämä asiat ennen vedonlyönnin aloittamista.

Suomessa on perinteisesti niputettu kaikki uhkapelit kategorisesti Veikkauksen monopolille kuuluviksi ja niistä säädetään (1047/2001). Arpajaislaki lähtee siitä, että kaikki toiminta, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahanarvoisen voiton, kuuluu arpajaisiin ja täten Veikkauksen järjestettäväksi. Arpajaisten tulkinta on ollut laaja ja johtanut yllättäviinkin tilanteisiin (katso Liigapörssi sekä Hockey GM -pelien tulkinnasta arpajaisiksi).


Arpajaislaki – Rahapelilainsäädäntö Suomessa

TVL 85 §:n mukaan arpajaisverolain 2 §:ssä tarkoitetuista tai Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa sen lainsäädännön mukaisesti toimeenpannuista arpajaisista saatu voitto ei ole veronalaista tuloa. Muualla kuin Suomessa tai EU/ETA-alueella järjestetyistä arpajaisista saatuun voittoon ei sovelleta TVL 85 §:n verovapaussäännöstä.

Rahapelaaminen Suomessa | Peluuri

Rahapelejä ei myydä alaikäisille eikä velaksi. Alaikäisten suojelemiseksi pelihaitoilta arpajaislaissa on rahapelien yleinen 18 vuoden alaikäraja. Sisäministeriön asetuksella säädetään verkossa pelattavia rahapelejä koskevista pelaamisen hallintaan liittyvistä rajoituksista.

Rahapelien sääntely ja Euroopan unioni

Suomen urheiluvedonlyönti on kehittynyt eri vuosikymmeninä yhteiskunnallisten muutosten, teknologisen kehityksen ja lainsäädännön uudistusten myötä. Sen historia ulottuu pitkälle: Hevospelit saivat alkunsa jo vuonna 1927, ja sittemmin pelikulttuuri on rikastunut monilla uusilla pelimuodoilla. Merkittäviä virstanpylväitä ovat olleet muun muassa Vakioveikkauksen lanseeraaminen 1940-luvulla, raviurheilun suosion kasvu 1960-luvulla ja 1990-luvulla käyttöön otetut online-vedonlyöntijärjestelmät. Näiden muutosten myötä vedonlyönnistä on tullut olennainen osa suomalaisten urheilukulttuuria.

Takaisin Poliisiasiat valikkoonJärjestäytynyt ..

EU on asettanut raameja, joiden sisällä perusvapauksista on sallittua poiketa. Esimerkiksi se puuttui ns. -tapauksessa Italian lainsäädäntöön, joka rikosoikeudellisilla seuraamuksilla kielsi ulkomaisten vedonvälittäjien toiminnan Italiassa vedoten yleiseen etuun ja samaan aikaan sallien italialaisten toimijoiden lisäävän kansallista vedonlyöntitarjontaa. Keskeiseksi ovatkin muodostuneet vaatimukset toimenpiteiden johdonmukaisuudesta, syrjimättömyydestä sekä suhteellisuudesta tavoiteltuihin päämääriin.

Vedonlyönti mullistuu: Miten käy rahapelihaittojen ehkäisyn?

Arpajaislain (23.11.2001/1047) 2 §:n mukaan arpajaisilla tarkoitetaan toimintaa, johon osallistutaan vastiketta vastaan ja, jossa osallistuja voi saada kokonaan tai osittain sattumaan perustuvan rahanarvoisen voiton. Arpajaislain mukaisia arpajaisia ovat mm. rahapelit. Rahapeleillä tarkoitetaan sellaisia arpajaisia, joista pelaaja voi voittaa rahaa (arpajaislaki 3 §). Veikkaus- ja vedonlyöntipelit ovat tällaisia rahapelejä.