Suomalaiset pelifirmat kiinnostavat maailmalla


Peliteollisuus on tuonut Suomen yhteiskunnalle satoja miljoonia euroja pelkästään verotuloina ja pääomasijoituksina.Suomalainen peliosaaminen on alansa huippua maailmassa.


Tänä päivänä kotimainen peliteollisuus elää vahvempana kuin koskaan aikaisemmin, ja markkinoilta on mahdollista löytää lukuisia eri pelifirmoja, joista suurin osa on keskittynyt juuri mobiilipelien valmistamiseen. Kotimaisen pelialan historian juuret yltävät kauas internetin aikakauden ensiaskeliin, kun ensimmäinen kansainvälisille markkinoille lanseerattu peli kehitettiin vuonna 1986. Muutamaa vuotta myöhemmin myös ensimmäiset pelifirmat saatiin pystyyn.

Housemarquen Transworld Snowboarding julkaistaan. Peli on ensimmäinen suomalainen konsolipeli (X-Box). Universomo perustetaan. Apajan Aapeli-pelikeskuksen ensimmäinen versio julkaistaan.

DigiExpo 15 suomalaiset indie-pelifirmat esittelyssä

Näistä ajoista on tultu kauas ja tänä päivänä peliteollisuuden tulevaisuus näyttää entistä kirkkaammalta. Pelifirmojen kenties vahvin nousukausi nähtiin 2010-luvulla, jolloin mobiililaitteilla pelaaminen kasvoi täysin uusiin ulottuvuuksiin. Tämän seurauksena markkinoille nousi lukuisia kotimaisia startup-yrityksiä, sillä kyseessä oli ala, joka sopi erinomaisesti pienille yrityksille.

Pian mobiilialan kehitys alkoi vallata markkinoita konsolipelien jäädessä varjoon, sillä mobiilipelien kehittäminen oli sekä nopeampaa, edullisempaa että tehokkaampaa. Jo pelkästään vuonna 2015 suomalaiset pelifirmat toivat markkinoille uutta tuotantoa lähes 150 pelin edestä, ja kotimaisen pelialan liikevaihto nousi 1,8 miljardiin euroon. Tästä määrästä jopa 95 prosenttia kertyi nimenomaan mobiilipeleistä.

Ensimmäiset suomalaiset pelifirmat, Terramarque ja Bloodhouse perustetaan. Bloodhousen peli julkaistaan Amigalle. Peli saa varsin hyvän vastaanoton (useammalta brittilehdiltä yli 90% arvosanan).

Angry Birds -pelistä maailmanmaineeseen pongahtanut Rovio Entertainment on vuonna 2003 ensiaskeleensa ottanut suomalainen pelifirma. Aluksi yhtiö kulki nimellä Relude, mutta vuonna 2005 uudeksi nimeksi otettiin Rovio Mobile, ja viimein vuonna 2011 se teki uuden nimenmuutoksen, jona se tänä päivänä kaikkein parhaiten tunnetaan.


Suomalaiset pelifirmat pyrkivät edelleen jäädytetyille Kiinan ..

Jo edellä mainitun My Summer Carin lisäksi suomalaiskansallista mielenmaisemaa on hyödynnetty muun muassa Iceflake Studiosin Ice Lakes-pelissä (2016), joka keskittyy pilkkimiseen. Pilkkipelit ovat puhtaasti suomalainen erikoisuus, ja niiden historia ulottuu vuoteen 1999, jolloin Mikko Happonja Janne Olkkosen Pro Pilkki näki päivänvalon. Sitä pidetään maailman ensimmäisenä pilkkipelinä.

Pelifirman on pärjättävä globaalisti

Rovion ohella toinen maailmanmaineeseen pongahtanut mobiilipelejä valmistaja pelifirma on Next Games. Vuonna 2013 perustettu ja vuonna 2017 Pohjoismaiden pörssiin, First Northiin, listattu Next Games on painottanut tuotantonsa populaarikulttuurin perustuvien lisenssipohjaisten mobiilipelien kehittämiseen. Yhtiö on vuoteen 2020 mennessä julkaissut yhteensä kolme iOS:n ja Androidin mobiililaitteille suunnattua peliä, joista kaksi pohjautuu tunnettuun yhdysvaltalaisen tv-kanava AMC:n Walking Dead -lisenssiin.

Taas suomalainen pelifirma on hirveässä nousussa

Tämän päivän tunnetuimpia pelitaloja Suomessa ovat epäilemättä Supercell, Rovio ja RedLynx. Vuonna 2010 lanseerattu Supercell tunnetaan parhaiten kolmesta pelistä, jotka ovat nauttineet myös kansainvälistä menestystä: Hay Day, Clash of Clans ja Boom Beach. Nämä kolme vuonna 2015 lanseerattua peliä nostivat pelitalon vuoden 2015 tuottavimmaksi mobiilipeliyritykseksi koko maailmassa. Vuonna 2016 julkaistun Clash Royale -toimintastrategiapelin myötä Supercellin pelit ylittivät ensimmäistä kertaa 100 miljoonan päivittäisen pelaajaan huiman rajan. Supercellin fanit kokivat kuitenkin melkoisen yllätyksen, kun yritys yhtäkkiä vuonna 2013 myi peräti 51% yrityksestä japanilaisille SoftBank ja GungHo -peliyrityksille. SoftBank tunnetaan alalla lähinnä mobiilipelien ja kolikkopelien valmistajana.

Suomen suurimmat peliyhtiöt – tässä ne ovat

Rovion ja Next Gamesin ohella yksi tunnetuimmista suomalaisista pelifirmoista on Supercell Oy. Vuoteen 2020 mennessä Supercellin liikevaihto on koostunut pääasiassa yhtiön kolmesta maailmanmaineeseen ponkaisseesta pelistä: Hay Daysta, Clash of Clansista ja Boom Beachista. Rovion tapaan yhtiö keskittyy ilmaispelien tuottamiseen, jossa liikevaihtoa synnyttävät ennen kaikkea mobiilipelien sisällä tapahtuvat mikromaksut.

Miten Suomessa perustetaan pelifirma

Vasta vuonna 2010 perustettu pelifirma on jo ehtinyt saavuttaa suurta suosiota ja siitä on kasvanut nopeasti ei pelkästään Suomen, vaan yksi maailman tunnetuimmista mobiilipelien valmistajista. Vuonna 2013 yli puolet yrityksen omistuksesta siirtyi huimalla 1,1 miljardin euron kaupalla japanilaisten SoftBank- ja GungHo -yritysten leipiin ja kolme vuotta myöhemmin yhtiössä päästiin juhlimaan 100 miljoonan päivittäisen pelaajan rajan rikkoutumista.