Sitaatteja presidenttiehdokkailta:


Tulevalla presidentillä voi olla merkittävä rooli ihmisoikeuksien puolustamisessa ja edistämisessä. Amnesty International Suomen osasto esitti presidenttiehdokkaille kuusi väitettä. Vastaukset kertovat, miten ehdokkaat edistäisivät ihmisoikeuksia tullessaan valituksi.


Esimerkiksi useissa vaalikoneissa presidenttiehdokkaille on esitetty väittämä, jonka mukaan Suomen ei tulisi enää Naton jäsenenä kritisoida liittolaistensa tai muiden suurvaltojen ihmisoikeusloukkauksia. En voisi olla enempää eri mieltä tämän näkökannan kanssa.

Presidenttiehdokkaat saapuvat yksi kerrallaan esittäytymään ja haastateltaviksi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen vaalisarjaan. Ehdokas asettuu puheenvuoronsa jälkeen eduskuntatutkimuksen keskuksen tutkijan haastateltavaksi. Myös yleisö pääsee esittämään kysymyksiä.

Presidentinvaalit 2024 – Ehdokkaat esittelyssä

Kuurojen Liitto lähetti kaikille presidenttiehdokkaille kolme kysymystä liittyen Suomen kuurojen ja viittomakielisten asemaan ja oikeuksiin. Kysymykset olivat:

MIELI ry:n ja MIELI henkilöjäsenet ry:n toteuttamassa kyselyssä lähes kaikki presidenttiehdokkaat nostavat mielenterveyskriisin ratkaisuksi nopean ja helpon pääsyn mielenterveyspalveluiden pariin. Lähes kaikki ehdokkaat pitivät kansalaisjärjestöjen roolia merkittävänä ja korostivat arvostavan keskustelukulttuurin ja empatian merkitystä.

Vuoden 1988 vaalit olivat ensimmäiset, joissa asetettiin viralliset presidenttiehdokkaat. Sitä edeltäneissä vaaleissa ei ehdokkaita juridisessa mielessä ollut, koska valitsijamiehet saivat äänestää presidentiksi ketä halusivat. Koko käsite ”presidenttiehdokas” oli perustus- ja vaalilaissa tuntematon, mutta puolueet nimesivät silti omia ehdokkaitaan ennen vaaleja.

Presidentti on arvojohtaja. Pidimme tärkeänä kysyä, miten presidenttiehdokkaat ratkaisivat maamme mielenterveyskriisiä. Kaikki ehdokkaat vastasivat MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ja MIELI henkilöjäsenet ry:n ehdokaskyselyyn.