Kun lapsi lyö, riehuu ja uhmaa | raisacacciatore


Niin entäs mitä sitten, jos raapivan/tönivän/lyövän lapsen vanhempi on jo aikoja sitten ja järjestelmällisesti noudattanut vaikka tätä neuvoa/tapaa ihan itsekeksittynä, mutta silti lapsen raapiminen/töniminen/lyöminen jatkuu edelleen?
Aina on puututtu lapsen aggressiiviseen käytökseen, poistettu leikistä, kerrottu että on väärin ja pyydätetty anteeksi, sovittu kaverin kanssa, juteltu asiasta lapsen kanssa jälkeenpäin ja samankaltaisia keinoja on käytetty myös päiväkodissa/muissa ympäristöissä. Silti tällainen käytös jatkuu edelleen ja lapsi palaa siihen uudestaan ja uudestaan.
Mitä tähän on sitten lisättävää ammattilaisilla tai ”amatööri”lastenkasvattajilla?


Tosiaan, voi olla kyseessä haastavampi lapsi. Lisäksi ikä on sellainen, että on aika tavallista että voi tulla tuommoinen kausi. 3-vuotias ymmärtää puhetta ja pitää vain olla johdonmukainen. Aina puuttua jämäkästi väärään toimintaan ja kehua aina kun siihen on aihetta. Jos lapsi esim. kohtelee toista lasta hyvin vaikka vain hetken (antaa lelun, leikkii toisen kanssa, halaa…), muista kehua vähän liioitellenkin. Lyödessä otat lapsesta kiinni ja estät toiminnan jämäkästi. Samalla tiukasti kiellät. Haastavampi lapsi voi vaatia pitkänkin ”koulun”, mutta en ehkä varsinaista rangaistusta vielä ajattelisi.

Oma lapsi 5 v ja lyö. Jäähyjä ja keskustelua. Nyt ajattelin kokeilla palkitsemista ja puhua positiivisesta käyttäytymisestä. Katsotaan miten menee. Tuli tunne, että nyt on tämän kuopuksemme kanssa tehtävä rajapyykki tähän kohtaan. Toisia kunnioittava käytös pitää olla selvyys. Ihan on lempeä ja hieno lapsi normaalissa tilassa. Mietin, että pienistä ärsykkeistä nykyään lyö. Ei ymmärrä, että oikeasti satuttaa. Stressiä voi olla pienellökin. Raisa Cacciatoren sivusto on hyvä netissä ja Keltinkangas-Järvisen kirjan voisin lukea. Hänellä hienoja ajatuksia. Voimia kaikille. Teillä on hienoja lapsia! Lapset tarvitsevat ymmärtäviä aikuisia kasvaakseen ja ymmärtääkseen ja kehittyäkseen. Turvallisia rajoja täytyy täällä meillä ainakin tarkentaa. Nyt.

Ensimmäinen sääntö: Älä lyö lasta

Lapselle tulisi opettaa kaveritaitoja, lukea aiheesta lastenkirjaa ja jutella tilanteet auki. Lapselle tulee antaa tilaisuus oppia miten tilanteessa olisi pitänyt toimia, voitte leikkiä esim pehmoilla tilanteen uudestaan ja lapsen kanssa miettiä miltä kummastakin osapuolesta tuntui ja miksi tilanne kärjistyi lyömiseen ja mitä olisi voinut tehdä että kummallakin olisi hyvä mieli ja kivaa leikkiä yhdessä. Tulisi siis opettaa miksi lapsi toimii väärin ja miten lapsi voi toimia vastaavassa tilanteessa ettei lyöminen/satuttaminen toistu. Empatia taitoja myös tunteista keskustellen ihan arkipäivään mukaan

Lapsen vihan hillitseminen väkivallalla johtaa tutkimusten mukaan lisääntyvään väkivaltaan. Lapsi oppii, että saa lyödä, mutta vahvempi voittaa.

Toimi kasvattajana: ”Lyödä ei saa. Ketään ei saa lyödä” tms. Väkivalta pitää estää. Sen jälkeen totea: ”Nanalle tuli paha mieli, lohdutetaan häntä yhdessä!”

Itse mietin, onko 3-vuotias jo sen ikäinen, että voisi ottaa jonkinlaisen systeemin käyttöön? Rasti huonosta käytöksestä ylös jääkaapin oveen kiinnitetylle paperille. Tarra hyvästä käytöksestä. Ja näitä kerrattaisiin joka ilta: mitä ei saa tehdä (yleisesti puhuen, ei ”sinä et saa lyödä” tms.) ja mitä saa tehdä ja mikä on hyvää käytöstä (ja tämä nimenomaan lapsen itsetuntoa kohottavasti häntä kehuen).


Mitä tehdä, kun taapero lyö kaveria? Leea Mattila vastaa

Lyöjä ei joudu aikuisten ja lasten kielteisen huomion kohteeksi. Huomiotta jättäminen, korjaavaan lohduttamiseen ohjaaminen ja yhteishengen vahvistaminen ovat omiaan sammuttamaan vahingollisen käytöksen kehää. Lyöjä ei myöskään voita teollaan aikuisten jakamatonta huomiota.

Asterix 5: Asterix lyö vetoa ..

Anteeksipyyntö voi joskus toimia, mutta on ongelmallinen, koska se osoittaa pahan ja hyvän roolit. Lyöjä on itsekin kokenut mielessään vääryyttä, mutta ei osaa tuoda sitä esiin muuten kuin lyömällä. Lapsista ei saa sanoa hyvä tai paha lapsi. Lapset vasta harjoittelevat monimutkaisia sosiaalisia taitoja, vailla kypsää hermostoa ja tietoja.

Story House Egmont blogi: Asterix lyö vetoa

Hei! Meillä on sama ongelma 2 v 4 kk pojan kanssa. Viitteitä oli jo vuoden ikäisenä esim. sylissä välillä saattoi raapia tai lyödä aikuista. Nyt kun yritämme käydä perhekerhoissa tuntuu että parempi olisi lukkiutus neljän seinän sisälle kotiin niin kauheata on olla ihmisten ilmoilla kun poika ei tee mitään muuta kun hyökkäilee toisten lasten kimppuun ja lyö ja raapii. Ulkona kun on rukkaset käsissä ei pysty raapimaan niin sitten tönäisee. Poika on ollut kotihoidossa koko ajan ja nyt kesällä meille syntyi vauva. Vauvaa ei voi hetkeksikään jättää silmistään tai tulee pahaa jälkeä ja se on myös tosi rankkaa. En oikeasti tiedä mitä tapahtuu kun tyttö lähtee liikkumaan kun on pakko antaa olla lattialla. Istunko heidän välissään ja unohdan koko muun elämän. Olemme kieltäneet alusta asti ja jopa välillä yrittäneet jäähypenkkiä. En tiedä onko ollut mitään hyötyä, välillä tuntuu että ymmärtää ja välillä vaan nauraa kun kielletään. Uhmis siis pyörittää koko arkea. Ei ole paljon lapsiperheitä ketkä enää haluavat tulla kylään kun aina on joku raapama naamassa kun kotiin lähtevät.
Olisi kiva todella tietää mistä tällainen juontaa ja mitä olemme tehneet väärin. Vai onko meillä nyt hiukan ”haastavampi” lapsi niin kuin viisaat neuvolassa sanovat. Neuvoja kaipaan?

Jaana lyö, potkii, hutkii ja tutkii

Pieni lapsi näyttää tunteet välittömästi. Hän toimii. Hänellä ei ole taitoja ajatella tunnetta tai miten selvitä siitä. Eikä taitoja rauhoitella itseään mielessään. Hän ei myöskään osaa vielä puhua tunteistaan, siis pärjätä kertomalla tai riitelemällä. Hän toimii automaattisesti: halaa, suukottaa, lyö ja puree.

Viisivuotias kertoi päiväkodissa, että isä lyö häntä | MTV Uutiset

Joskus lapsi lyö aikuista päiväkodista haettaessa. Kyseessä ovat yleensä lapsen ylitsevuotavat tunteet. Äkisti lapsen valtaa niin suuri tunne, ettei hänellä ole keinoja näyttää sitä.