Ampumahiihdon säännöt eroavat murtomaahiihdosta ilmiselvän, eli ..
Hiihtomatka on H-, H 35-, H 40-, H 45 ja H 50 sarjoissa 8 km, H 55, H60, H65, H70, H75, H80 ja sitä vanhempien sarjoissa 6 km ja D, D 50 -sarjoissa 6 km. Hiihdossa noudatetaan soveltuvin osin Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.
Ampumahiihdossa kilpaillaan kymmenessä lajissa: miehet 10 ja 20 kilometrin kilpailussa, takaa-ajossa (10 + 12,5 km), 15 km:n yhteislähtökilpailussa sekä 4 x 7,5 km:n viestissä, naiset 7,5 ja 15 kilometrin kilpailuissa, takaa-ajossa (7,5 + 10 km), 12,5 km:n yhteislähtökilpailussa sekä 4 x 6 km:n viestissä. Kilpailijat hiihtävät reitin läpi ase selässään. Nopein aika ratkaisee.
Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihto on kilpailu, jonka osalajeina ovat ammunta ja hiihto.
Ammunta suoritetaan hiihdon aikana ja siihen käytetty aika sisältyy hiihtoaikaan.
Kilpailupuku on vapaa.
[PDF] LUOSTON AMPUMAHIIHTORATA-ALUEEN SÄÄNNÖT
Ammunta suoritetaan 20 metrin matkalta ampumahiihdon pystytauluihin (taulujen reikien halkaisija 115), joko mekaanisia tai pahvitauluja. Kilpailukutsussa on ilmoitettava, millaisia tauluja kilpailussa käytetään.
Nämä Reserviläisurheiluliiton ampumahiihtomestaruuskilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015. Säännöt ovat voimassa 15.01.2015 alkaen.
(Muutokset lihavoitu).
Reserviläisurheiluliiton ampumahiihtomestaruuskilpailuissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan Reserviläisurheiluliiton mestaruuskilpailujen yleissääntöjen lisäksi Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä edellä mainituissa yleissäännöissä olevin sekä näissä erikoissäännöissä
Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtomestaruuskilpailuissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan Reserviläisurheiluliiton mestaruuskilpailujen yleissääntöjen lisäksi näitä pistooliampumahiihtomestaruuskilpailujen erikoissääntöjä.
Tee testi – Tunnetko ampumahiihdon suomalaissankarit ja lajin säännöt
Ampumahiihdossa hiihdetään . Aseena käytetään pienoiskivääriä, jota kannetaan hiihdettäessä selässä. Juniori-ikäiset eivät kanna asetta selässään, vaan ase on hiihdon ajan ampumapaikalla. Ase tulee selkään 17-vuotiaiden sarjoissa sekä tytöillä että pojilla. Uusimmissa asemalleissa on varmistin, mutta se ei ole pakollinen varuste eikä sitä ammunnassa käytettäisikään. Optiset tähtäimet eivät ole sallittuja; tähtäimenä käytetään diopteritähtäimiä. Ne koostuvat etu- ja takatähtäimestä. Takatähtäin on vain reikä, jonka läpi katsotaan etutähtäimeen, missä itse tähtäin sijaitsee. mahtuu viisi . Jos varapatruunoita joutuu käyttämään, ne täytyy ladata aseeseen yksitellen. Lippaita on yksi jokaista ampumakertaa varten ja ne kiinnitetään hiihdon aikana yleensä aseen niille varatuille paikoille.
Ampumahiihdon tuomarikoulutus osa 5: Ammunnan säännöt
Ampumahiihto juontaa juurensa 1900-luvun alkupuolella harrastettuun sotilaspartiohiihtoon. Tämä laji oli epävirallisena kilpailuna mukana talviolympiakisoissa 1924, 1936 ja 1948. Suomi sijoittui joka kerta toiseksi.
ISSF:n ampumalajien tekniset säännöt
Kansainvälinen nykyaikaisen viisiottelun liitto (UIPM) kehitti 1950-luvulla hiihdon ja ammunnan ’kaksiottelusta’ (biathlon) henkilökohtaisen kilpailulajin. Lajin säännöt vahvistettiin 1956, ensimmäiset MM-kisat järjestettiin 1958, ja Squaw Valleyssa 1960 kilpailtiin ensi kerran olympiamitaleista 20 km:n matkalla. Ampumahiihto sai oman kv. liittonsa (IBU) vasta 1992.
Sisällysluettelo (KÄÄNNÖSVERSIO)
Viesti otettiin olympiaohjelmaan 1968, 10 km sprinttikilpailu 1980. Naisten ampumahiihdon kilpailusäännöt vahvistettiin 1980. Naiset kilpailivat MM-mitaleista ensi kerran 1984 ja olympiamitaleista alkaen Albertvillestä 1992. Takaa-ajo tuli olympiakisoihin 2002 ja yhteislähtökilpailu on puolestaan Torinon uutuus.
Parisprin vies n kilpailun kulku
Ampumahiihdossa käytetty ase vaihdettiin vuonna 1978 suomalaisaloitteesta sotilaskivääristä . Ampumamatka lyheni samalla 150:stä 50 metriin. Vuonna 1985 alettiin yleisesti käyttää , mikä on ollut merkittävä asia lajin kehittymiselle. Vuonna 1993 perustettiin lajin kansainvälinen kattojärjestö, (IBU).