Laske itse omat 10-ottelupisteesi


Kymmenottelun miesten maailmanennätys on ranskalaisen 15.–16. syyskuuta 2018 ottelema 9 126 pistettä ja naisten maailmanennätys on liettualaisen 14.–15. huhtikuuta 2005 ottelema 8 358 pistettä.


Naisten viisiottelu tuli ohjelmaan Tokiossa 1964. Lajeina olivat 80 m aj (myöhemmin 100 aj.), kuula, korkeus, pituus ja 200 m, joka 1977 muutettiin 800 m:ksi. Laji muuttui seitsenotteluksi 1981, jolloin mukaan tulivat keihäs ja 200 m.

Kymmenottelija on keskimäärin huipulla 27-vuotiaana. Vuoden 2004 olympialaisissa keskimääräinen kymmenottelija oli 191 cm pitkä ja painoi 86,3 kg. Kymmenottelijan ominaisuuksista tärkeimmät ovat juoksunopeus ja räjähtävä voimantuottokyky. Tärkein ominaisuus kymmenottelijalla on juoksunopeus, joka on tärkeää harjoittelussakin.

Kymmenottelun lajianalyysi ja valmennuksen ohjelmointi

Perinteisesti on ajateltu, että kymmenottelijoita on neljää eri tyyppiä eli juoksu- ja hyppytyyppi, juoksu- ja heittotyyppi, hyppy- ja heittotyyppi sekä yleistyyppi. Tyyppi tarkoittaa tässä sitä, mistä lajeista ottelija saa eniten pisteitä. Ottelijat myös jakautuvat ensimmäisen ja toisen päivän ottelijoihin eli niihin, joille ensimmäinen päivä on vahvempi kuin toinen ja päinvastoin. Tämä johtuu siitä, että kumpanakin päivänä tarvitaan erilaisia ominaisuuksia. Ensimmäisenä päivänä nopeutta ja räjähtävää voimaa, toisena päivänä tekniikkaa. Nykyään parhaita pisteitä antavat pikajuoksu- ja hyppylajit, joten suurin osa nykyisten ottelijoiden vahvuuksista suuntautuu näihin lajeihin. Esimerkiksi on selkeä juoksu- ja hyppytyyppi, joka maailmanennätyssarjassaan sai vähän yli 75 % pisteistään juoksu- ja hyppylajeista.

Miehet kisaavat kymmenottelussa ja naiset seitsenottelussa. Kilpailut järjestetään kahtena peräkkäisenä päivänä, kymmenottelun ensimmäisen päivän lajit ovat 100 metrin juoksu, pituushyppy, kuulantyöntö, korkeushyppy ja 400 metrin juoksu. Toisen kilpailupäivän lajit ovat 110 metrin aidat, kiekonheitto, seiväs, keihäänheitto ja 1 500 metrin juoksu. Pituushypyssä ja heittolajeissa on kilpailijalla kaikissa kolme kierrosta. Jos kilpailija ei aloita jotakin lajia tai tee siinä yhtään yritystä, hänen katsotaan keskeyttäneen kilpailun. Kymmenottelu nykyisellä lajivalikoimalla tuli olympiakisoihin Tukholmassa 1912.

Tämän lajianalyysin tarkoitus on selvittää, mitkä ovat kymmenottelijan tärkeimpiä ominaisuuksia, miten niitä harjoitetaan ja miten ottelijan harjoittelu ja valmentautuminen käytännössä suunnitellaan ja toteutetaan.

Kymmenottelun ensimmäisen päivän lajit ovat 100 metrin juoksu, pituushyppy, kuulantyöntö, korkeushyppy ja 400 metrin juoksu. Toisen päivän lajit ovat 110 metrin aidat, kiekonheitto, moukarinheitto, keihäänheitto ja 1500 metrin juoksu.