Alajärven Ankkurit - Vimpelin Veto


Tässä tilanteessa Vimpelin Veto on tehnyt juuri oikeansuuntaisen liikkeen. Se on katsonut totuutta silmiin ja todennut, että asioita on pakko uskaltaa lähestyä uudesta näkökulmasta.


Seuran nimestä järjestettiin äänestys. Vaihtoehtoina nimeksi olivat "Vimpelin Veto" ja "Vimpelin Vire". Valituksi tullutta Veto-nimeä ehdotti Antti Haveri. Mallisäännöt seuran toimintaan tilattiin Töysän Vedolta ja pidetään mahdollisena että myös nimeä on lainattu sieltä.

1960-luvun vaihteessa Veto saavutti yksitoista peräkkäistä mitalia vuosina 1958-1968. Suomen mestaruutta seura juhli vuosina 1960 ja 1965. Menestysvuodet loivat pohjan Vimpeliläiselle pesäpallokulttuurille. Viimeiseksi mitaliksi näiltä pääsarjakausilta jäi vuoden SM-hopea ja kauden 1979 päätteeksi joukkue putosi toiseksi ylimmälle sarjatasolle silloiseen Suomensarjaan. Kausina , , , ja Veto pelasi toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Ykkössarjan-kaudella 1985 Veto oli jo vaarassa pudota Suomensarjaan jääden sarjassa neljänneksi viimeiseksi. 1990-luvulla Veto pääsi vuosina 1990-1992 puolivälieriin saakka sijoittuen parhammillaan runkosarjassa viidenneksi vuonna . Vuosina 1993-1996 Veto joutui runkosarjan päätteeksi sarjakarsintoihin. Vuonna 1996 oli taloudellisista syistä suunnitelmissa Vedon edustusjoukkueen yhdistäminen kanssa. Kauden päätteeksi Vimpelin Veto jäi runkosarjassa viimeiseksi ja putosi Ykköspesikseen. Vimpelin Veto nousi takaisin Superpesikseen kaudeksi . Ensimmäinen mitali uudella vuosituhannella saavutettiin kaudella kun Veto voitti pronssiottelussa hallitsevan mestarin ja runkosarjan voittaneen . Kaudella Veto voitti Suomen mestaruuden. Kausina 2011-2015 Veto jäi hopealle hävittyään loppuottelusarjat . Neljännen ja viidennen mestaruutensa Veto voitti vuosina 2016 ja 2017 voittamalla Sotkamon Jymyn. Vimpelin Vedon ja Sotkamon Jymyn hallitessa Superpesistä 2010-luvulla alettiin joukkueiden välisiä otteluita pitämään pesäpallon "El Klassikkona". Kaudella Vimpelin Veto voitti pronssia jättämällä Sotkamon Jymyn ensimmäistä kertaa mitaleitta 2000-luvulla. Seuraavalla kaudella Vimpelin Veto jäi neljänneksi hävittyään pronssiottelun Kouvolan Pallonlyöjille ja samalla katkesi vuonna 2009 alkanut mitaliputki. Kaudella 2022 Veto ei hävinnyt yhtään kotipeliä ja joukkue voitti kuudennen SM-kullan.

Vimpelin Veto (@vimpelinveto) • Instagram photos and videos

Vimpelin Vedon miesten pesäpallojoukkue on saavuttanut kultaa vuosina , , , , ja . Hopealle se on sijoittunut vuosina , , , , , , , , ja sekä pronssille vuosina , , , , , , , , , , ja . seura voitti kausilla 1980 ja 1981. Ensimmäisen Suomen mestaruutensa hallista Veto otti vuonna 2010. Vimpelin Vedolle vuoden 2010 Superpesis-mestaruuden ratkaissut lyönti Vimpelissä pelatussa finaalisarjan neljännessä ottelussa valittiin yleisöäänestyksessä sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi 2010.

Seuran alkuaikoina harjoituspaikkojen ja varojen puute aiheutti lahjakkaiden vimpeliläisten edustamisen naapuriseuroissa. Valde Latvalan jälkeen puheenjohtajaksi valittiin Aarne Linna. Vuoden 1939 johtokunta koostui jaostojen puheenjohtajista. Jaostoja olivat tuolloin yleisurheilujaosto, voimistelujaoston, hiihtojaosto, jääpallojaosto ja pesäpallojaosto. Vuoden 1939 vuosikokouksessa Veto päätti liittyä jäseneksi Urheiluliittoon, Hiihtoliittoon, Pesäpalloliittoon, Painiliittoon ja Poikaurheiluliittoon.

Huomionarvoista miesten joukkueen saavutuksissa on se, että vuonna 1958 alkoi mitaliputki joka loppui vasta vuonna 1968. Tänä aikana Vimpelin Vedon miehet voittivat 11 peräkkäistä mitalia, joka on saavutus, minkä rikkoi vasta vuonna 2010 joukkue. Vuonna 2010 Vimpelin Veto voitti finaaleissa Kouvolan Pallonlyöjät, ja toisessa loppuottelussa syntyi Saarikentällä pelattujen SM-sarjaotteluiden yleisöennätys 5 216 katsojaa.

”Vetoa on haastava kutsua seuraksi. Se on ennemminkin ilmiö ja erottamaton osa vimpeläisyyttä”, Leijonamieli sanoo Vimpelin Vedon verkkosivuilla.


90-vuotias Vimpelin Veto on noussut ilmiöksi

Vimpelin Veto on yleisseura, mutta seuran lippulaivalaji on pesäpallo. Veto on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan yksi johtavista ja menestyneimmistä pesäpalloseuroista, mutta haasteet kovenevat koko ajan suurten kaupunkien seurojen rynniessä entistä voimakkaammin kohti pesäpallovaltaa.

Vimpelin Veto (@vimpelinveto) / X

Vimpelin Vedon perustamisajankohdaksi on mainittu kaksi päivämäärää, 18.5.1934 ja 27.5.1934. Pesäpallon virallisiin tilastoihin on niistä päätynyt jälkimmäinen.

Alkuun lajivalikoimaan kuuluivat lähinnä hiihto, jääpallo, paini ja yleisurheilu. Pesäpallossa menestystä tuli ensimmäisen kerran 1940-luvulla, kun seuran naiset voittivat Suomen mestaruuden 1947 ja 1948 sekä miehet pronssia suojeluskunnan jälkeen Vedon nimellä 1946.

Seuran todelliset menestysjaksot kulminoituvat 1950–60-luvuille ja vuodesta 2009 tähän päivään. Miesten Suomen mestaruuksia seura on juhlinut yhteensä kuusi kertaa. Samalla Veto on herättänyt huomiota huimilla yleisömäärillään, jotka nousevat parhaimmilllaan merkittävästi Vimpelin alle 3000 kuntalaisen asukaslukua suuremmiksi.

– Vimpelin Veto ei ole ainoastaan käsite pesäpallossa, vaan se on sitä koko suomalaisessa urheilussa. Pohdin tänne (Saarikentälle) ajaessani, millaisia mielleyhtymiä Vimpelin Vedosta itselleni nousee. Täällä vallitsee erittäin vahva yhteisöllisyys, sitoutuneisuus, rohkeus, reiluus ja periksiantamattomuus. Näin pienellä paikkakunnalla yhteen hiileen puhaltaminen ja yhdessä tekeminen korostuvat, totesi juhlaottelun puheessaan Superpesis Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Karjalahti.

Näitä arvoja tulee vaalia erityisen vahvasti, kun suomalainenkin yhteiskunta elää muutoksen aikaa. Kaupungistumisesta huolimatta Karjalahti näkee perinteikkäällä pesäpallopaikkakunnalla tilaa onnistua.

– Yhtenä isona trendinä on viime vuosina ollut kaupungistuminen. Tästä huolimatta uskon, että huippupesäpallon on mahdollista menestyä Vimpelissä tulevaisuudessakin, vahvan elinkeinoelämän rinnalla. Rohkaisen teitä Vimpelin Vedon seurayhteisön jäseniä pohtimaan, millainen Vimpelin Vedon omaleimainen strategia on tuleviksi vuosiksi ja mitkä ovat toiminnan kulmakivet, joiden varaan tulevaisuutta on turvallista rakentaa.

– Laadimme viime vuonna Superpesis Oy:n uuden strategian vuoteen 2027 saakka. Tavoitteena meillä on mm. kehittää entisestään huippupesäpallon vetovoimaa ja brändiä, vahvistaa lajin taloudellisia resursseja sekä tukea seuroja, jotta organisaatiot ammattimaistuisivat entisestään tulevina vuosina.

Vimpelin Veto pelaa kotiottelunsa ikonisella Saarikentällä, jonka lehterit täyttyvät jälleen tulevana sunnuntaina. Klassikko-ottelussa Veto kohtaa Sotkamon Jymyn kello 16 alkaen.

– Arvoisa yleisö, te olette lopulta kaikkien tärkein sidosryhmä. Teille peliä pelataan ja halutaan tarjota jännittäviä ottelutapahtumia. Olette kannustamisen lisäksi seurojen toiminnalle taloudellisessa mielessä korvaamaton kumppani. Iso kiitos teille tuesta ja kannustuksesta, sanoi Karjalahti haastattelussa, joka on katsottavissa ja kuunneltavissa myös .

"Pienestä suurta" – Vimpelin Vedon 90-vuotisjuhlaseminaari pidettiin Vimpelissä 14.7. Puhumassa olivat entinen pääministeri Esko Aho, mestaripelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki, Avant Tecnon toimitusjohtaja Risto Käkelä ja ekonomisti Vesa Vihriälä. Tapahtuman juonsi olympiahiihtäjä Kalle Lassila. Tallenne tilaisuudesta löytyy .

28.07.2024 06:00 Miesten Superpesis, Vimpelin Veto

Se ei kuitenkaan poista Vimpeliltä tai miltään muultakaan seuralta sitä haastetta, onko seura henkilövetoinen vai onko sen tapa toimia ja organisaatio saatu jalkautettua siten, ettei kysymys ole yksittäisistä ihmisistä, vaan toimivasta rakenteesta, joka kantaa seuraa pitkäjänteisesti ohi ja yli yksittäisten ihmisten?