Esittelyssä suomalaisen jalkapallon ja futsalin historia


Kenttäpelaajat jaetaan puolustajiin, keskikenttäpelaajiin ja hyökkääjiin sen mukaan, miten lähellä tai kaukana omaa maalia pelipaikka on. Nykyisin käytetyin taktiikka on 4–4–2, joka on jopa muodostunut eräänlaiseksi jalkapallopelin numeraaliseksi symboliksi. Tässä pelijärjestelmässä kentällä on neljä puolustajaa (kaksi laitapuolustajaa ja kaksi keskuspuolustajaa eli topparia), neljä keskikenttäpelaajaa ja kaksi hyökkääjää. 4–4–2:sta on useita muunnelmia, kuten ”timantti”, jossa yksi keskikenttäpelaaja pelaa ylempänä, yksi alempana ja kaksi laidoilla, ja ”joulukuusi”, jossa kolme keskikenttäpelaajaa pelaa linjassa alempana ja yksi ylempänä toisen hyökkääjän rinnalla.


Jalkapallon ensimmäiset taktiikat olivat erittäin hyökkäysvoittoisia, sillä jos palloa syötti tuolloin eteenpäin, tilanne oli paitsio. Englantilaisjoukkueet pelasivat 1800-luvun puolivälissä 1–1–8-systeemillä, jossa hyökkääjiä oli kahdeksan ja sekä keskikenttäpelaajia että puolustajia oli yksi. Vuodesta 1866 lähtien syötöt olivat sallittuja myös eteenpäin ja hyökkääjien määrä vähentyi.

1900-luvun alussa oli yleistä pelata viidellä hyökkääjällä, kolmella keskikenttäpelaajalla ja kahdella puolustajalla. Tämä vaikutti olennaisesti siihen, että maalimäärät muodostuivat tuolloin usein suuremmiksi kuin tavallisessa nykyjalkapallo-ottelussa; tehtiin keskimäärin 4,7 maalia ottelua kohden, kun taas tehtiin keskimäärin vain 2,3 maalia yhdessä pelissä. Myös eri pelipaikkojen edustajat nimettiin toisin: oli esimerkiksi rakentajia ja tukimiehiä. Myös välihyökkääjistä saatettiin puhua viiden miehen hyökkäyslinjan myötä.

Suomalaisen jalkapallon historia

Jalkapallo kasvattaa jatkuvasti suosiotaan erityisesti tyttöjen ja aikuisten harrastajien osalta. Jalkapallon pelaaminen on tehokas tapa kasvattaa kuntoa ja kehittää joukkuepelaamisen kautta yhteistyötaitoja sekä pelisilmää. Jalkapalloa pelaamalla oppii yhteistyötä, tarkkaavaisuutta sekä vartalonhallintaa. Jo pienet lapset potkivat mielellään palloa, ja jalkapallon pelaaminen voidaankin aloittaa jo alle kouluikäisenä esimerkiksi oman perheen kesken pelaamalla tai kouluikäisenä juoniorijoukkueen parissa. Jalkapallon kotona pelaamiseen riittää jo pallo sekä maali, mutta harrastamiseen tarvitaan myös säärisuojat, jalkapallokengät sekä peliasu. Tutustu jalkapallovarusteiden valikoimaan ja tilaa tarvittavat varusteet uuden harrastuksen aloittamiseen!

Jalkapallossa peli on koko ajan käynnissä, paitsi jos pallo menee kentän rajojen ulkopuolelle tai tuomari viheltää pilliin katkaistakseen pelin esimerkiksi sääntörikkomuksen takia. Pelikelloa ei pysäytetä pelikatkon ajaksi.

Jalkapallo on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista, ja Suomessakin harrastajamääriltään suurin. Jalkapallo on suosittu harrastus kaikenikäisten parissa, minkä lisäksi hyvin paljon pelattu esimerkiksi koulussa sekä vapaa-ajalla. Jalkapalloa on helppo pelata niin pihalla, rannalla, hiekkakentällä kuin varta vasten rakennetulla nurmikentällä - tarvitset vain pallon ja pelikavereita. Missä tahansa oletkin, löydät aina jalkapallon pelaamisesta innostuneen kaverin pelaamaan.

Jalkapallon pelaaminen vaatii vähintään , joita on olemassa muutamia eri kokoja. Koon 1 pallot ovat niin sanottuja tekniikkapalloja, joilla voi harjoitella kikkailua vaikka sisätiloissa. Kokoja 3 ja 4 käyttävät nuoremmat pelaajat, ja koko 5 on aikuisten sekä vanhempien junioreiden virallinen pallokoko.


Jalkapallovaatteet ja -varusteet

Tavallisesti jalkapalloa joko kuljetetaan potkimalla sitä eteenpäin tai joukkuetovereille syöttämällä joko maata pitkin tai ilmassa. Pallon liikutteluun käytetään etupäässä jalkoja, mutta joskus myös päätä ja vartaloa. Maalivahti on ainoa pelaaja, joka saa koskea palloon käsillään. Poikkeuksena on sivurajaheitto, jota suorittaessa pelaaja saa heittää palloa.

Tietojemme mukaan ensimmäin jalkapallo keksittiin Egyptissä n.

Huippuluokan jalkapallo-otteluita pääsee katsomaan suorana lähetyksenä sekä televisiosta että eri lähteistä saatavista suoratoistopalveluista. Suomalaiset voivat seurata monia kansainvälisiä jalkapalloturnauksia ja -otteluita ilmaiseksi Ylen kautta joko televisiosta tai Yle Areenasta. Yle Areenassa kisoja pääsee katsomaan myös mobiililaitteilla.

Suomalaisen jalkapallon ja futsalin koti

Ylen ja Cmoren kautta voi seurata esimerkiksi vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja. Pelit voi katsoa suorana lähetyksenä tai jälkikäteen Yle Areenasta kuukauden ajan. Ennen otteluita Ylellä järjestetään kisastudio, jossa tulevaa ottelua puidaan juontajien ja vierailevien jalkapallo-asiantuntijoiden voimin. Ylen kautta ottelut voi katsoa joko suomeksi tai ruotsiksi selostettuina.

Jalkapallot tunnetuilta merkeiltä

Nykyään jalkapallofanit pystyvät katsomaan hurjasti eri otteluita vaikkapa omalla mobiililaitteellaan. Jalkapallo lähetykset ovat korkealaatuisia ja niitä on tarjolla usealla eri alustalla ja palveluntarjoajalla. On ilmaisia livestreameja ja maksullisia livelähetyksiä. Lähes kaikki maksulliset livestream palvelut Suomessa tarjoavat myös suomenkieliset selostukset.

Jalkapalloon liittyvät uutiset ja ajankohtaiset artikkelit mm

Maassa on järjestetty merkittävien jalkapallo-otteluiden lisäksi muun muassa formula 1:n MM-osakilpailuita, ammattinyrkkeilyn MM-otteluita, golfturnauksia ja laukkakisoja.